Prostreno.cz

Ovoce a zelenina pro vaši výkonnost

Silnější svaly, větší výdrž, úchvatné výkony. Trávíte volný čas prací na svojí postavě? Dobře děláte! Za chvíli se půjde do plavek. I proto musíte vědět, jakých pět laskomin zvýší vaši výkonnost!

Když nechcete spát, dáte si kafe. Nebo energetický nápoj. Když v noci máte hlad, dopřejete si bílkoviny. A co si dáte před nebo po cvičení? Těchto pět potravin ovlivňuje váš výkon a podporuje snažení v cestě za krásnějšími křivkami!

Brambory, pastinák a rajčata

Pastinák a brambory jsou bohaté na draslík, který pomáhá předcházet slabosti, svalové únavě a křečím, říkají odborníci. Co se týče konkrétně brambory, tak je jedno, zda je to červená, bílá nebo sladká brambora – jakákoli z nich je velkým zdrojem draslíku. (V jednom středním kusu je asi 900 mg.) Velké množství obsahují i sušená rajčata, banány a ryby.

Pórek

Další potraviny, jako je tuřín a pórek, mají vysoký obsah dusičnanů, které podporují kardiovaskulární systém a snižují množství kyslíku, který potřebujete během cvičení. Zároveň zvyšují průtok krve do svalů, čímž vaše tělo pracuje rychleji, tvrději a déle. Dobré pohonné hmoty, že? A jak získat ze zeleniny a ovoce co nejvíc? Pro zachování vitaminů, minerálů a aminokyselin by se všechno mělo jíst syrové. Zajistíte tak nejvyšší množství živin a enzymů, tedy to, co vaše tělo během workoutů potřebuje.

Hruška

Jistá studie univerzity ze Severní Karolíny prokázala, že ti, kdo si před tréninkem a po něm dopřejí hrušku, rychleji regenerují svoje svaly a uvolňují napětí. Aspoň tak to tvrdí autor studie David C. Neiman, který zároveň poukazuje na to, že vitamíin C v hrušce obsažený zvyšuje imunitu. Hruška není vaším oblíbeným ovocem? Nevadí. K regeneraci svalů pomáhají i para ořechy.

Řepa

Řepa má vysoký obsah sacharidů potřebných pro zachování energie, zároveň obsahuje mnoho antioxidačních a protizánětlivých živin. Vysoký obsah dusičnanů taktéž může pomáhat k rozšiřování krevních cév a ke snižování krevního tlaku. Podle studie American Heart Association pití šťávy z červené řepy podporuje krevní tok. Tak se rozpumpujte a dejte si do těla!

Dýňová semínka

Únava již na třetím kilometru? Ale kdeže! Pokud jste v dobrém zdravotním stavu, ale často se během cvičení ocitáte bez dechu, vaše tělo pravděpodobně má nedostatek železa. Železo je nezbytné k výrobě zdravých červených krvinek, které dodávají kyslík do tkání v těle. Co jíst? Dýňová semínka jsou výborným zdrojem železa rostlinného původu. Obsahují vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny. S nimi únavu porazíte!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat