Prostreno.cz

Poznejte přírodní náhražky cukru

Před nadměrnou konzumací rafinovaného cukru varují všichni lékaři. Obezita, zvyšující se riziko rakoviny, předčasné stárnutí - to všechno prý bílé zlo způsobuje! Jak si tedy osladit život zdravěji a bez následků? Pár možností by tu bylo…

Únava, spánkový deficit či špatná nálada. To jsou stavy, které přímo vybízejí sáhnout po cukrovém dopingu. Když není po ruce nějaká ta sušenka, člověk v nouzi vezme zavděk alespoň sladkým čajem. Máte to stejně? A teď se nabízí otázka - čím ho osladit? Zkusit můžete tyto alternativy.

Stévie, poklad všech dietářů

Rostlina stévie je přírodní sladidlo pocházející z Jižní Ameriky. I když je třicetkrát sladší než klasický cukr, nemá žádné kalorie ani sacharidy, takže nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Představuje tak vhodnou náhradu cukru nebo umělých sladidel - a to jak do nápojů, tak i všech typů potravin. Stačí jedna kapka a přijdete si na svoje!

Kokosový cukr, zdravá delikatesa

Že jste o něm ještě neslyšeli? Možná je načase se o něm něco dozvědět. Získává se sběrem nektaru z květů kokosových palem. Je zdrojem železa, zinku, vápníku a draslíku, tudíž by se dalo říct, že prospívá organismu. Nízký glykemický index kokosového cukru z něj činí vhodný „oslazovač“ pro diabetiky. Chválí si ho ale i ti, kteří sladidlem nechtějí zbytečně zatěžovat slinivku břišní.

Melasa, zásobárna všeho dobrého

Hustý tmavý sirup, vznikající jako vedlejší produkt při zpracování cukrové třtiny, je jeden z nejbohatších rostlinných zdrojů železa. Naleznete v něm však i další prospěšné látky, jmenovitě se jedná o chrom, fosfor a vápník. Čerpat z něj můžete také vitaminy B1, B2, B6 a kyselinu pantotenovou. Sice je v melase jen malé množství, ale pořád je to lepší než nic.

Javorový sirup, americká kulturní tradice

Snad není americký film, ve kterém by si ho nepřidávali na ranní lívance. Tohle sladidlo se vyrábí z mízy javoru, vařením a rafinací její šťávy. Po odpaření vody vzniká javorový sirup, který si svou chuť uchovává i při tepelné úpravě, proto se výborně hodí nejen do nápojů, ale i na pečení a vaření. Schovává v sobě i mnoho antioxidantů, což rozhodně není k zahození.

Med, dar z luhů a hájů

Když se bavíme o zdravé variantě, je řeč o tom nepasterizovaném. Ten má glykemický index 30 (pasterizovaný 70). I z medu plyne lidskému organismu celá řada benefitů, protože obsahuje slušné množství minerálních látek. Ani o vitamin B6 v něm není nouze! Kvalitní med má navíc antibakteriální vlastnosti a pomáhá léčit infekci.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat