Prostreno.cz

Jak předcházet osteoporóze. Nečekejte, až se přihlásí bolesti nebo zlomeniny

Počet pacientů s osteoporózou rapidně roste. V České republice tímto onemocněním trpí přibližně 700 tisíc jedinců a lékaři varují, že bude hůř. Jíte nízkotučné potraviny, užíváte léky a nepohrdnete sklenkou alkoholu? Pak jste možná další na řadě!

Co je to vlastně osteoporóza, která je prý typickou vizitkou dnešní doby? Jedná se o onemocnění látkové výměny kostní tkáně, v jehož důsledku dochází k ubývání kostní hmoty. To vede k postupnému snižování kvality a zvyšování lámavosti kostí. Odborníci apelují na prevenci s tím, že jistá opatření mohou zabránit nejhoršímu. Na co si tedy dát velký pozor?

Příčiny, do kterých byste to neřekli

K odvápnění kostí hodně přispívají moderní hříchy, konkrétně absence pohybu a užívání léků, zejména antidepresiv. Svou úlohu zde může sehrát i porucha ledvin, jater a zažívání, k nimž obvykle dochází v následku nezdravého stylu života a stresu. Zpozornět by měli také dietáři, protože ani konzumace „light“ potravin není to, co by kostem dvakrát prospívalo. V těchto odlehčených produktech chybí dostatek nasycených tuků, které jsou důležité pro správnou funkci hormonálních žláz. Škodí také alkohol, jelikož z kostí doslova vysává vápník, hořčík a další minerály. Podle lékařů jsou dva alkoholické nápoje denně přímá cesta, jak si osteoporózu „pořídit“.

Nečekejte, až se nemoc zeptá

Chcete se bránit? Můžete. Místo chemických léků vezměte na milost přírodní léčebné postupy a nezapomínejte na pravidelný pohyb. Dbejte také na přísun vitaminu D. Je důležitý pro vstřebávání vápníku a fosforu, tedy základních svatebních látek kostí. Protože ho tělo získává přímo ze slunečního záření, je čas vyrazit na procházku. A až se vrátíte, dejte si v rámci ochrany něco na zub…

Minerály? To je to, oč tu běží

Vynikajícím zdrojem vápníku, jakožto přítele zdravých kostí, je petrželová nať, pažitka, řapíkatý celer, listová a kořenová zelenina, fazole, oves a řepa. Z bylinek pak andělika, kontryhel, kostival, mateřídouška, pelyněk a ostropestřec. K tomu, aby vaše kostra byla zdravá a silná, potřebujete rovněž hořčík, protože bez něj organismus neumí vápník využívat. Tento minerál naleznete v kakau, sóje, slunečnicových semínkách a pistáciích. Číhá na vás i v majoránce a hřebíčku. Máte tyto dobroty doma? Pak jste možná zachráněni…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat