Prostreno.cz

Kopřiva dvoudomá. Léčí alergie, průjem i nachlazení

Taky vám jako dítěti babička říkávala, že když se popálíte kopřivou, nebudete mít revma, a proto je takové „zranění“ vlastně prospěšné? To není zdaleka jediné onemocnění, které tato bylina dokáže léčit. Její síla vás možná pořádně překvapí!

Kopřiva je velmi známá a rozšířená bylina, jejíž žahavost okusil na vlastní kůži asi každý. Vždyť roste jako plevel od nížin až po podhůří, v příkopech, u cest a u vody, zejména v blízkosti lidských obydlí. Mezi zajímavé obsahové látky kopřivy patří chlorofyl, kyselina mravenčí a křemičitá, aminy, minerální látky, vitaminy a třísloviny. Proto není žádný div, že lidové léčitelství na tuto vytrvalou bylinu nedá dopustit. K čemu se vlastně už léta používá?

Neobyčejné schopnosti obyčejné rostliny

Vnitřně se listy, natě i kořeny užívají ke zlepšení látkové výměny a na celkové posílení organismu, očišťují krev od toxických látek, zlepšují činnost slinivky břišní, snižují hladinu cukru v krvi, ale spolehlivě léčí také kašel, bolesti hlavy, anémii, astma, zápal plic, bronchitidu a kloubní potíže. Máte už letos nasbíráno? Výborně, můžete si tak doma připravit zázračné kopřivové léky, které jistě přijdou vhod!

Extrakt proti revmatismu

Smíchejte stejné váhové díly z čerstvých kopřiv, medu a lihu. Uzavřené nechte stát na chladném místě 14 dní, občas promíchejte. Doporučené dávkování je lžíce extraktu třikrát denně před jídlem. Konečně lék, který je účinný a zároveň chutný! Však to sami brzy zjistíte…

Kapky proti průjmu

Jeden váhový díl čerstvé, rozdrcené kopřivy na pět dílů 40% alkoholu nechte 14 dní louhovat v tmavé, dobře uzavřené láhvi. To je vše! Jakmile vás bude pronásledovat průjem z celkového oslabení, dejte si třikrát denně 40 kapek a máte po starosti.

Kopřivová vodka proti nachlazení

Budete potřebovat pět lžic nasekané kopřivy, dvě lžíce strouhaného kořene křenu a ½ litru vodky. Ingredience dobře promíchejte, láhev zazátkujte a po 14 dnech stání přeceďte. Tenhle lék spolehlivě vyžene kdejakou virózu z vašeho těla.

Čaj proti alergii, ekzému a otokům

Vrchovatou lžíci rozemleté kopřivy přelijte šálkem vroucí vody a nechte louhovat. Vlažné potom sceďte, doslaďte medem a pijte každý den, nejlépe třikrát, po dobu tří týdnů. Kromě toho, že zmírníte alergické příznaky a zbavíte se vyrážek, vám tato kúra ještě báječně posílí organismus!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat