Prostreno.cz

Bolest se dá zvládnout i bez léků. Poznejte správní techniky

Nepříjemný pocit, psychická i fyziologická zátěž. To je bolest. Jak se dá zvládnout bez prášku? Technika, která byla vyvinuta pro pacienty s rakovinou, dává návod, jak s ní svépomocí zatočit!

Najednou si zablokujete záda, přijdou na vás menstruační bolesti, nebo vás sužuje nějaká jiná, chronická bolest. Co s ní? Americký onkolog O. Carl Simonton, jeho manželka, psychoterapeutka Stephanie Matthews a spolupracovník James L. Creighton vyvinuli podpůrné služby pro pacienty s rakovinou, kteří trpí bolestmi. Jejich metoda se stala legendární!

Uvolněte se

Nejdříve se uvolněte s pomocí nějaké z relaxačních technik. Zkusit můžete třeba tuhle, kterou vyvinul americký psychiatr a fyziolog Edmund Jacobson.

V tiché místnosti s tlumeným světlem se pohodlně posaďte s chodidly položenými na podlahu. Pokud je vám to příjemné, zavřete oči. Není to však podmínkou.

Začněte si uvědomovat svůj dech.

Několikrát se zhluboka nadechněte a při každém výdechu si v duchu řekněte: „Uvolňuji se.“

Poté se soustřeďte na obličej a uvědomte si napětí ve tváři a kolem očí. Tomuto napětí dejte nějakou podobu – můžete si ho představovat jako černou skvrnu, uzel na laně či zaťatou pěst. Nejdřív ho tímto způsobem zhmotněte a poté nechte uvolňovat. Skvrna bledne, uzel se povoluje, pěst pouští prsty ze svých spárů…

Uvědomte si, jak se obličej a oči postupně uvolňují. Celým tělem se rozlévá vlna harmonie.

Napněte svaly kolem očí a v obličeji, pevně je zatněte a pak povolte tak, až ucítíte, jak se vám vlna blaženosti nebo dobrého pocitu rozlévá po celém těle.

Stejně postupujte při uvolňování ostatních částí těla, a to pomalu směrem dolů – čelist, krk, ramena, záda, paže nad loktem, předloktí, ruce, hrudník, břicho, stehna, lýtka, kotníky, chodidla, prsty na nohou. Postup je stejný. Nejdřív si v každé části těla představte skvrnu či vámi vybranou imaginaci, přičemž následuje ono povolení a uvolnění.

Poté, co každé z křečovitě sevřených míst napnete a uvolníte, dvě až pět minut v tomto příjemném a harmonickém stavu zůstaňte.

Nadlehčete svaly na očních víčkách, připravte se, že je budete otevírat, nenásilně si uvědomujte okolní prostředí. Otevřete oči a pokračujte ve vizualizaci bolesti.

Soustřeďte se na svou bolest a přeměňte ji

Vybavte si její barvu, tvar a velikost. Je přitom úplně jedno, zda má podobu fotbalového míče, kokosu, citronu nebo třeba červeně zabarveného oka).

V duchu tento útvar přemístěte někam do prostoru – asi dva, tři metry od svého těla.

Poté bolest (citron, pomeranč, kokos…) zvětšete, tedy zintenzivněte ho – a následně zmenšete. Ve finále ji nechte, ať si sama vybere velikost, jakou chce.

Změňte barvu útvaru, který jste si vybrali. Přestříkejte ho na růžovo, pak na světlezeleno.

V tento okamžik světlezelenou bolest vezměte a vraťte ji tam, kde byla původně, nebo kde jste si ji uvědomili poprvé. Soustřeďte se však na to, že se s tímto krokem bolest zmírnila.

Otevřete oči a vraťte se k původní činnosti.

Další metody, jak zvládat diskomfort

Podle výše uvedených odborníků také pomáhá, když se uvolníte a představíte si bolest jako nějakou bytost, se kterou se dá navázat rozhovor. Zeptejte se jí, co máte dělat, aby vám bylo lépe. Vhodnou metodou je i vysílání bílých krvinek, které útočí na centra bolesti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat