Prostreno.cz

Potraviny, které by se neměly jíst na prázdný žaludek

Přeskakovat snídani? To zrovna není ten nejchytřejší nápad! Tělo je ihned po probuzení připraveno na příjem energie. Záleží ovšem, jakou formu ta energie má. Které chuťovky prostě nepatří do ranního menu? Vynechte i citron!

Na ráno se člověk těší asi ze všeho nejvíc. Může si totiž dát, co chce. Tedy skoro. Které oblíbené potraviny a nápoje vám hned takhle zkraje dne uškodí?

Nevinné“ nealkoholické nápoje

Nealkoholické nápoje jsou nabité cukrem a jejich „složky“ poškozují sliznice, ovlivňují průtok krve a narušují trávení. Navíc podporují chuť k jídlu, takže se brzy o slovo přihlásí hlad. Máte to zapotřebí? Určitě ne. A to platí i pro kávu. Po její konzumaci na prázdný žaludek dochází k jeho stimulaci s následnou zvýšenou sekrecí kyseliny chlorovodíkové. Tak teď už víte, proč je vám po ní tak těžko…

Oblíbená rajčata

Draslík, sodík, vitaminy C a A, nebo třeba vláknina. Rajče je úžasné a chutné, nicméně kyselina tříselná vytváří v těle kyselé prostředí. To znamená, že si tyhle červené poklady radši dejte kdykoli jindy, ne ke snídani. Ledaže byste stáli o žaludeční vředy nebo reflux.

Léčivé citrusy

Obrana proti virům a bakteriím, posílení imunity, prevence proti pálení žáhy, vyplavování toxických látek z organismu… O přínosech pití vody s citronem hned po ránu se debatuje už léta. Taky tenhle zdravý zvyk praktikujete? V pořádku, akorát pokud patříte k citlivějším jedincům, nedivte se, že máte podrážděný žaludek a jícen.

Kynuté pečivo

Jen si tak máznout trochu máslíčka na nadýchanou houstičku! Výborný nápad, ale ve skutečnosti všechny druhy pečiva, které obsahují droždí, způsobují plynatost a rozrušují žaludek. Pak je možné, že vám na dopolední poradě „něco ujede“ – a nebude to zrovna voňavé. Za co pečivo a kávu vyměnit?

Nejvhodnější varianty

  • Pohanka: Je bohatá na vitaminy, bílkoviny, železo a zlepšuje trávení. Přidejte pohanku k vašim lahodným palačinkám, vaflím či do smoothie – a budete mít skvělý den.
  • Pšeničné klíčky: Zvyšují trávení a už pouze pár polévkových lžic vám pokryje 10 procent doporučeného denního příjmu kyseliny listové a asi 15 procent denní potřeby vitaminu E.
  • Kukuřičná kaše: Čistí tělo a posiluje mikroflóru ve střevech. Existuje něco víc, o co můžete požádat?
  • Papája: Papája je bohatá na vitaminy E a C, vlákninu a papain. Papain je enzym zvyšující trávení, který snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
  • Vejce: Vejce jsou úžasné a existuje mnoho způsobů, jak je jíst. Udělejte si třeba omeletku!
  • Ořechy: Bílkoviny a zdravé tuky obsažené v oříškách vyvažují hodnoty pH v žaludku.
  • Borůvky: Tyto plody mají nízkou hodnotu kalorií a naopak vysoký obsah základních živin. Výzkumy ukazují, že posilují paměť, normalizují krevní tlak a urychlují metabolismus. Přidejte výtečné bobule do palačinek nebo svého oblíbeného koktejlu!
  • Ovesné vločky: Neutralizují negativní účinek kyseliny chlorovodíkové. Ovesné vločky jsou bohaté na vitaminy, vlákninu a další živiny. Regulují cholesterol a zlepšují metabolické procesy v těle.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat