Prostreno.cz

Podpaží a výstražná znamení. Co byste neměli ignorovat

Pocení a vyrážky. Nejspíš to není vaše oblíbená téma, nicméně to nic nemění na tom, že se jedno či druhé s příchodem léta vytratí. Ba naopak. Co o vás stav podpaží vypovídá?

Ve vašem podpaží se nacházejí důležité žlázy, které tělo používá k potírání infekce. A taky s jejich pomocí zabraňuje přehřátí organismu. I když se pot zdá jako přirozený, čeho je moc, toho je příliš. Pokud zaznamenáte nějaké změny ve způsobu, jak se potíte, možná se budete muset obrátit na svého lékaře. Všímejte si těchto příznaků.

Nadměrné pocení

Může být spojené se stresem, ale není tomu tak vždy. Pokud máte pár kilo navíc, nebo jste začali užívat nové léky, pravděpodobně to je ten důvod, proč se vám dělají „potní koláče“. Pomoci mohou antiperspiranty nebo lékař, který by měl být schopen nabídnout řešení, které pocení eliminuje. Neváhejte se ho zeptat.

Výkyvy a šupinky

Návaly horka a pocení. Přesně tohle může způsobovat psoriáza, tedy lupénka měnící se spolu s hormonálními výkyvy. Její symptomy se dají omezit léky. Za pot a nezvyklý pach taky obvykle může již zmíněný stres. Pokuste se uvolnit, meditovat, odpočívat. Pokud jsou vaším problémem spíš šupinky v podpaží, lze předvídat houbovou infekci. V takovém případě se obraťte na svého lékaře.

Bolestivé zarudnutí

Pravděpodobně se jedná o kontaktní dermatitidu, k níž dochází, když se kůže „potká“ s alergickou reakcí. Ohlédněte se zpět a popřemýšlejte, jestli jste nezačali používat nové mýdlo či deodorant. (Deodoranty často obsahují hliník, aroma, alkohol a parabeny – což všechno může spouštět vyrážku.) Není nic snazšího, než tyto produkty vysadit a počkat pár dní. Kontaktní dermatitida obvykle zmizí sama bez lékařského zásahu.

Zčervenání může také nastat v důsledku bakteriální nebo plísňové infekce. Některé infekce samy o sobě odcházejí, ovšem za předpokladu, že pokožku udržujete v suchu a čistotě. Často se stává, že k podráždění dochází i po holení podpaží. (Vlasové folikuly v této oblasti se zvětší a poškodí.) Ošetřete pleť přípravkem po holení a nechte ji dýchat. Pomáhá i oblečení z přírodních materiálů.

Nezvyklé útvary

Nahmatali jste něco tvrdšího? Může se jednat o příznaky zvětšených lymfatických uzlin, které se zduří, když tělo bojuje proti infekci. Pokud jste tedy byli nedávno nemocní, je to pravděpodobně odpověď na tuhle otázku. Ve hře je však i infekce či rakovina. Platí tedy, že byste se vždy, když se s vaším tělem něco děje, měli poradit se svým lékařem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat