Prostreno.cz

Bakterie zodpovědná za akné. Pomáhá jí hlavně naše narušená imunita

Vědci zjistili, že bakterie na kůži, uvízlé v ucpaném póru, obklopené mazem – a bez vzduchu, uvolňují mastné kyseliny, které vyvolávají zánět známý jako akné. Toto zjištění může vést k novým léčebným podmínkám. Dají se pupínky konečně přelstít?

Ať děláte, co děláte, vřídků, pupínků a boláčků se nemůžete zbavit. Někdy je to tak otravné! Zvlášť když máte vyzkoušené všechny speciální vodičky, přípravky, krémy a kúry. Proč se vám stále nedaří mít pleť jako bezchybnou dětskou prdelku?

Akné vulgaris (již jen ten název odpuzuje) je jedno z nejběžnějších a opakovaných onemocnění kůže. Nejčastěji se vyskytuje v pubertě, ale není to podmínka. Udeřit může klidně i ve třiceti letech věku (a výš). Však taky zhruba 80 procent populace na vlastní kůži pozná, co to akné je. Je možné, že si za něj lidé mohou sami?

Pod povrchem

Studie publikovaná v časopise Science Immunology potvrdila, že bakterie zachycené v zaneseném kožním póru spouští akné. Obecně řečeno, kůže patří k prvním liniím obrany těla. Bohužel, právě ona je neustále zaplněná bakteriemi všemi druhu.

„Je to velká hádanka, proč tolerujeme všechny tyto bakterie na kůži,“ říká vedoucí výzkumník Richard Gallo z Kalifornské univerzity v San Diegu s tím, že předmětem jeho zájmu je hlavně bakterie Propionibacterium acnes.

Narušená imunita jako hlavní problém?

Ta je ve své podstatě neškodná, ale ucpe-li se vývod mazové žlázy, tato anaerobní bakterie se přemnoží a vylučuje chemické látky, které narušují stěnu póru. Umožňuje tak dalším bakteriím, jako Staphylococcus aureus, šířit se do kůže a tvořit ložiska akné. Zvláště u jedinců trpících zánětlivým akné (typy akné: 2–4) imunitní systém nadměrně reaguje na přítomnost bakterií a vysílá mnoho bílých krvinek.

Výzkumníci také zjistili, že za určitých podmínek tato bakterie vylučuje mastné kyseliny, které inhibují dva enzymy v keratinocytech – buňkách, které tvoří většinu vnější vrstvy pokožky. To zvyšuje zánětlivé reakce buněk. Ať se to tedy vezme z jakéhokoli úhlu, nestojí to za nic.

Pupínky jako dědictví

Hlavně s přihlédnutím k informaci, že tato dysfunkce imunitního systému je podle vědců obvykle genetická (jedinci, jejichž rodiče mají potíže s akné, se mu pravděpodobně nevyhnou). P. acnes lze však systematicky ničit benzoylperoxidem, antibiotiky tetracyklinové skupiny, jinými antibiotiky a mnoha antibakteriálními přípravky, například hřebíčkovým olejem.

Doporučuje se i léčba retinoidy, která může snížit tvorbu kožního mazu. To platí jak pro perorální retinoidy (např. Isotretinoin/Accutane), tak pro topické retinoidy (Tretinoin/Retin-A, Adapalene Differin). Hormonální léčba, jako jsou inhibitory androgenů (Spironolakton, Cyproteron) a antikoncepční pilulky mohou také snížit tvorbu kožního mazu. Dermatologové uznávají i léčbu modrým světlem a laserové terapie.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat