Prostreno.cz

Před chřipkou ochrání borůvky, červené víno nebo zelený čaj

Chřipky a nachlazení se člověku nevyhnou ani v létě. Je to většinou způsobeno oslabenou imunitou, již lze přitom posílit produkty, které jsou v létě docela běžné. Jsou to všechny potraviny, které jsou bohatým zdrojem flavonoidů. A jím jsou třeba borůvky, zelený čaj nebo červené víno.

Flavonoidy podporují střevní mikroflóru, která posiluje imunitu a brání rozvoji závažných forem chřipky. Ačkoli nebrání flavonoidy přímo nakažení, což prokázali vědci z Missouri v laboratorních pokusech s hlodavci, zabrzdí rozvoj závažné formy chřipkového onemocnění tím, že posílí imunitu.

„Řadu let jsou flavonoidy považovány za látky mající ochranný účinek pomáhající ovládat imunitní systém při boji s infekcemi. Flavonoidy jsou běžné v našem jídelníčku... a jejich součinnost s mikroby ve střevech nás chrání před chřipkou a jinými virovými onemocněními,“ tvrdí doktorka Ashley Steed z Washington University v Missouri.

Krom bobulového ovoce, grepů a zeleného čaje jsou bohatým zdrojem flavonoidů také kakao a hořká čokoláda či červené víno.

Pomoc z kořenek

Že se o vás nějaký ten virus právě pokouší? Pak na něj zavolejte koření. Opravdu, některá ochucovadla v kořenkách představují dokonalou přírodní pomoc, pokud vaše tělo bojuje s nachlazením či virózou. Po kterém sáhnout?

Zázvor

Je takovým všelékem posledních několika let, kdy se jeho léčivé účinky dostaly i na stránky odborných časopisů. Působí proti virům i bakteriím, podporuje pocení, vaše tělo pořádně prohřeje. Čaj z čerstvého zázvoru bude při chřipce vaším spojencem.

Pepř

Ano, i obyčejný černý pepř umí v případě potřeby pomoci! Oceníte ho především, když budete potřebovat uvolnit ucpaný nos. Prostě si okořeňte kuřecí polévku!

Bazalka

Tahle bylinka, kterou máme spojenou spíše s italskou kuchyní než s léčivými vlastnostmi, dokáže pomoci při horečce a zmírnit příznaky nachlazení. Čerstvou či sušenou si ji nasypte do salátu.

Majoránka

Tradiční české ochucovadlo oceníte nejen v bramboráku, ale i při chřipce. Umí totiž pomoci při respiračních obtížích, a tak trápí-li vás kašel, což je jeden z příznaků chřipky, určitě si z majoránky udělejte nálev a popíjejte ho.

Mimochodem, úplně stejně vám pomůže oregano nebo tymián!

Skořice

Je tradičním pomocníkem při boji s chřipkou, virózou či nachlazením. Může za to děkovat svým „prohřívacím“ schopnostem, díky nimž uleví při ucpaném nose nebo kašli. Prostě si ji přidejte do čaje a popíjejte.

Šalvěj

Bolavý krk a kašel? Pak potřebujete odvar ze šalvěje. Má protizánětlivé a hojivé účinky a uleví se vám už po několika doušcích. Ostatně pokud vás trápí především bolest v krku, stačí šalvějový nálev kloktat. Jen pozor, tahle bylinka se nedoporučuje v těhotenství či během kojení (ostatně o užívání všech bylinek byste se měla v těhotenství raději poradit s lékařem).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat