Prostreno.cz

Prevence Alzheimerovy choroby ve třech krocích

Nechcete za pár let ztrácet předměty, bloudit v ulicích a zapomínat slova? Začněte se bránit už dnes. Jak? Jezte zdravě, udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost a hlavně se nevyhýbejte pravidelnému pohybu!

Alzheimerova choroba je bezesporu jednou z nemocí, které se v budoucnu obává mnoho lidí. Jedná se o neurodegenerativní onemocnění mozku projevující se ztrátou kognitivních a fyzických schopností, poruchou paměti i špatnou orientací. Vzhledem ke stárnutí populace počet nemocných rok od roku roste a co je alarmující – přesnými příčinami vzniku nemoci si odborníci stále nejsou jistí. Ovšem tím, jak se můžete preventivně chránit, už naštěstí ano!

Tři kroky pro zachování duševního zdraví

Američtí vědci identifikovali tři klíčové faktory životního stylu, které by vám podle všeho měly zajistit klidné stáří. Překvapivé je, že to jsou zcela obyčejné a jednoduché věci – pravidelný pohyb, udržování normální (optimální) hmotnosti a zdravá výživa. Když budete tato pravidla dodržovat, podle odborníků si zredukujete tvorbu bílkovin v mozku, spojovaných právě s Alzheimerem.

Přijde vám to jako slabá ochrana proti tak vážnému nebezpečí? Odhaduje se, že celou polovinu případů Alzheimerovy choroby má na svědomí fyzická nečinnost a obezita. Mimochodem, kouření také, abychom byli kompletní. Zdravý způsob života tedy není jen lékařské klišé, ale vážně má své opodstatnění. Ostatně, nejnovější americký průzkum publikovaný v časopise Americký magazín geriatrické psychiatrie to jen potvrzuje.

Tepláky a ryby jako budoucí jistota

Studie zahrnula 44 dospělých ve věku od 40 do 85 let, kteří měli mírné problémy s pamětí, ale nebyla jim diagnostikována demence. Respondenti poskytli výzkumníkům podrobné informace o jejich stravě, úrovni cvičení, indexu tělesné hmotnosti (BMI) a dalších faktorech životního stylu. Pak došlo na vyšetření v podobě měření hladin bílkovin v mozku všech zúčastněných. Jak to dopadlo?

Ačkoli závěry studie neprokázaly přímou souvislost, odhalily, že mezi jedinci žijícími zdravě a aktivně existují významné rozdíly – v porovnání s těmi, kteří tak nečiní. Jednoduše řečeno, ti, co měli dostatek pohybu a konzumovali středomořskou stravou plnou ryb, zeleniny, obilovin, luštěnin a olivového oleje, na tom byli podstatně lépe.

Malé změny přinášejí velké věci

„Skutečnost, že jsme detekovali vliv zdravého životního stylu na molekulární úrovni ještě před začátkem vážných problémů s pamětí, nás samotné překvapila. Znamená to, že cvičení a dieta prospívají nejen srdci a svalům, ale jsou i účinnou prevencí Alzheimerovy choroby,“ vysvětluje autor studie a profesor neurovědy David Merrill působící na losangeleské lékařské fakultě Semel institut pro neurovědu a lidské chování. A co vy, vezmete si to k srdci?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat