Prostreno.cz

Druhy ovoce, které pomáhají předcházet rakovině

Granátové jablko, meloun či broskev? Těžko říct, jestli tyhle sladké dobroty patří do obchodu nebo do lékárny! Obsahují totiž cenné antioxidanty, které mají v boji s rakovinou tu nejlepší pověst…

Rakovina je vážným zdravotním problémem po celém světě, protože toto smrtelné onemocnění postihuje miliony lidí ročně. I když se dlouho zdálo, že neexistuje žádná spolehlivá prevence, v posledních letech přinášejí lékaři samé nadějné zprávy. Závěry mnoha vědeckých průzkumů naznačují, že rakovině opravdu lze předejít – pomocí zdravého životního stylu a správného jídelníčku. Jaké ovoce byste v zájmu ochrany měli konzumovat?

Vodní melouny, zdraví a hydratace v jednom

Melouny jsou oblíbenou šťavnatou letní dobrotou. Kromě toho, že jejich sladká chuť se rozplývá na jazyku, mají i daleko podstatnější výhody. Jejich zázračné složky tlumí záněty, jež mohou být příčinou diabetu, artritidy, aterosklerózy, astmatu a hlavně obávané rakoviny. Mezi hlavní obsažené protizánětlivé antioxidanty v melounech patří vitaminy A, C, B6 a lykopen, který se řadí mezi karotenoidy.

Granátové jablko, poklad Středomoří

Ani plod granátovníku obecného byste jako ochránce neměli podceňovat. Málokdo tuší, že šťáva z tohoto exotického ovoce v sobě ukrývá šest vzácných sloučenin, které potlačují rakovinu prsu způsobenou nadměrným množstvím hormonu estrogenu. Dobré je, že tento léčivý nektar mohou s klidným svědomím popíjet i pacientky s cukrovkou, protože nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi.

Mangostan, trocha exotiky

Nevíte, co si pod tímto cizokrajným pojmem představit? Jedná se o ovoce velikosti rajčete s průměrem okolo sedmi centimetrů. Má hrubou červenohnědou slupku a uvnitř se nachází bílá sladkokyselá dužina. Zejména v asijských zemích je mangostan velice populární, ale teď jistě zaboduje i u vás. Načerpáte z něj totiž jedinečný antioxidant, který ničí rakovinotvorné buňky leukémie. Za zmínku stojí i fakt, že kulatá mňamka se může pochlubit antiseptickými, antibakteriálními a antifungálními účinky.

Broskve, léčivý dar stromů

I zdánlivě obyčejná broskev má kouzelné schopnosti. Závěry americké studie publikované v časopise Journal of Nutritional Biochemistry uvádějí, že broskvový extrakt likviduje agresivní rakovinové buňky, zastavuje růst nádorů a zabraňuje šíření rakoviny do dalších částí těla. Tamní lékaři v tomto ovoci vidí účinnou prevenci, proto jeho konzumaci doporučují všemi deseti. Dáte si říct?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat