Prostreno.cz

Léčivé účinky tymiánu umí zmírnit i špatný dech

Tymián je skvělá přísada používaná v různých kuchyních po celém světě. Kromě kuchařského využití má také mnoho lékařských benefitů. Výživné látky brání vzniku chorob a podporují zdraví. A pomohou i s nevábným dechem!

Tymol je jedním z nejdůležitějších těkavých olejů v tymiánu, který nabízí antiseptické a antifungální vlastnosti. Jiné těkavé oleje v tymiánu zahrnují karvakrol, geraniol a borneol. Věděli jste, že tymián funguje i jako přírodní antioxidant? Ve skutečnosti čerstvý tymián obsahuje nejvyšší množství antioxidantů mezi všemi bylinami. Pokud stále nevíte, na co ho použít, zde jsou čtyři tipy.

Zastaví kašel

Tymián může pomoci zmírnit kašel a bolest v krku. Díky svým antibiotickým a antiseptickým látkám poskytne úlevu od respiračních stavů, jako je nachlazení, kašel a bolest v krku. Pomáhá také snižovat kongesci, snižuje množství hlenu a usnadňuje jeho vykašlávání.

Můžete jej považovat za účinný prostředek v boji proti infekci horních cest dýchacích, neboť uklidňuje podrážděné dýchací cesty a působí proti infekcím. Proto pokud máte jakýkoli problém s dýcháním, vypijte několik šálků teplého tymiánu, uleví se vám.

Sníží krevní tlak

Tymián má antihypertenzní vlastnosti, které pomáhají snížit krevní tlak. A osvědčuje se i jako diuretikum, jež zbavuje přebytečných solí, vody a dalších toxinů. Tato bylinka také obsahuje dobré množství draslíku, který pomáhá regulovat hladiny krevního tlaku a podporuje zdraví srdce. Vše, co musíte udělat, je používat tymián jako náhražku soli při vaření. Také můžete pravidelně pít tymiánový čaj.

Posílí imunitu

Tymián má vysoký obsah tymolu, což mu předurčuje antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají chránit před bakteriemi, viry a houbami. Bylina je také bohatým zdrojem několika vitaminů, které vaše tělo potřebuje každý den. Řeč je třeba o vitaminu A nebo C (oba podporují imunitu). A dobrá zpráva navíc? Tymián patří mezi skvělé zdroje mědi, vlákniny, železa a manganu. To taky není od věci….

Zlepšuje orální zdraví

Tymián se podílí na léčbě perorálních infekcí, neboť má přirozenou schopnost bránit vzniku zubního kazu a problémů s dásní, což potvrdila i studie z roku 2011, kterou publikoval časopis Journal of Basic and Applied Pharmaceutical Sciences. Podle jejích výsledků oplachování po dobu 30 sekund zbavuje bakterií v ústech a působí proti špatnému dechu. Ostatně, i vy si můžete vyrobit domácí ústní vodu.

Povařte 1 lžičku sušených tymiánových listů v 1 šálku vody (po dobu 5 minut). Nechte vychladnout a přelijte do lahve. Používejte dvakrát denně. Alternativně přidejte 1 nebo 2 kapky esenciálního oleje z tymiánu do šálku teplé vody. (Tento roztok taktéž použijte dvakrát denně.)






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat