Prostreno.cz

Trápí vás problematická pleť? Využijte sílu rajčat

Mají málo kalorií, tuků a žádný cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, a vitaminů. Rajčata jsou zkrátka základem každé kuchyně. A co teprve dělají s problematickou pletí! O tomhle už víte?

Rajčata prý pomáhají zlepšovat zrak, působí na zdraví žaludku, snižují krevní tlak, zabraňují vzniku infekce močových cest a údajně i chrání před rakovinou. Když pomineme tyto zdravotní výhody a jejich šťavnatou chuť, jsou tu i ostatní a neméně líbivé záležitosti – kosmetické!

Rajčata obsahují lykopen, silný antioxidant, který má úžasný přínos pro pokožku. Lykopen ji totiž chrání před ultrafialovým zářením, čímž zpomaluje její stárnutí a preventivně ji chrání před rakovinou. Dále se pyšní vitaminy C a A. Je tedy jasné, že vaše pokožka je miluje hned z několika důvodů.

Léčí akné

Díky přítomnosti kyseliny salicylové rajčata léčí akné. Pomáhají absorbovat přebytečný olej z pokožky a přirozeně ji zesvětlují, což se hodí zvlášť v případě, kdy je váš obličej postižen jizvami po vymačkávání pupínků. To už nedopusťte!

Radši vezměte zralé rajče, rozkrojte ho a přiložte na postižené oblasti. Nechte působit 20 až 30 minut a následně opláchnete vlažnou vodou. Opakujte dvakrát denně.

Alternativně smíchejte stejné množství rajčatové šťávy se šťávou z okurky. Do této směsi ponořte bavlněný hadřík a ten přiložte na obličej. Opakujte dvakrát denně. (Tento postup je zvláště dobrý pro vyblednutí jizev a tmavých skvrn.)

Stahuje póry

Vzhledem k tomu, že otevřené póry umožňují vstup nečistot a špíny, zvyšují šance na vznik skvrn a akné. Pokud na ně trpíte, smíchejte 1 lžíci rajčatové šťávy s několika kapkami čerstvé citronové šťávy. Po opláchnutí obličeje vodou použijte bavlněný hadřík a naneste na místa, kde máte rozšířené póry. Nechte 15 minut působit, opláchněte studenou vodou, poté osušte pokožku čistou měkkou utěrkou. Tuto proceduru provádějte dvakrát týdně.

Řídí nadbytečné vylučování oleje

Pokud máte mastnou pokožku, bude se vám tento nápad s rajčaty líbit. Ony mají adstringentní vlastnosti. Nakrájejte rajčata na polovinu a položte je na obličej. Nechte šťávu působit nejméně 15 minut. Opláchněte chladnou nebo studenou vodou, poté osušte pokožku měkkým ručníkem. Provádějte jednou denně.

Případně důkladně promíchejte šťávu z 2 rajčat a 3 až 4 polévkových lžíc najemno nakrájené okurky. Aplikujte na obličej a rozetřete. Počkejte 10 minut a opláchněte studenou vodou. Opakujte jednou denně před spaním. Kromě externí aplikace je samozřejmě také přínosný pravidelný příjem stravy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat