Prostreno.cz

Hlava pod polštářem a žádná snídaně. Faktory, které poškozují mozek

Nikdy nesnídáte, protože po ránu nemáte čas, spíte s bídou šest hodin denně, a ještě hodně sladíte? To se vám v budoucnu může vymstít v podobě mozkové degenerace. Urychlit ji ale může i váš polštář v posteli! Jak to?

Jste přesvědčeni, že na kondici mozku se může podepsat jenom stres a tím to hasne? Kéž by to bylo tak jednoduché! Ve skutečnosti je věcí, které mu neuvěřitelně škodí, daleko víc – a do některých by to člověk ani neřekl. Co když je děláte také a ani o tom nevíte? To záleží, jestli se najdete v těchto bodech…

Nesnídáte? To bude mít následky

No jasně, vypravit děti do školy, udělat jim svačiny, vyvenčit psa, nachystat se do práce… Jste ráno v jednom kole a čas na kloudnou snídani prostě nemáte? Lékaři jsou toho názoru, že ti, kteří se nejdůležitějšímu jídlu dne vyhýbají, mají nízké hladiny cukru v krvi. To vede k nedostatečnému přísunu živin do mozku a nahrává to jeho budoucí degeneraci. Nic moc prognóza!

Sladíte příliš. I to se někde projeví

„Bílé zlo“ padlo u odborníků v nemilost už dávno. Považují ho za strůjce mnoha zdravotních potíží, jako je třeba obezita, cukrovka a kloubní potíže. Jenže pozor, nadmíra sacharidů přeruší také vstřebávání bílkovin a živin, což může mít za následek zhoršenou mozkovou činnost.

Spíte méně, než byste měli

Všichni známe doporučení ohledně osmi prospaných hodin denně – jenže mnozí se jím bohužel neřídí. Patříte mezi ně i vy a chlácholíte se tím, že nějakých šest hodin v peřinách bohatě stačí? Rozhodně ne. Dlouhodobá spánková deprivace přispívá k odumírání mozkových buněk. Také zhoršuje kognitivní funkce a jde na ruku depresím. Když už jsme u toho, i polohou na lůžku si můžete pořádně uškodit…

Máte hlavu pod polštářem

Ležíte často na břiše, protože vám to tak „dělá dobře“ na záda? Možná máte ve zvyku pokládat si polštář spíš na hlavu než pod ní. Trefa? Taky špatně. Spánek s pokrytou hlavou zvyšuje koncentraci oxidu uhličitého a naopak snižuje koncentraci kyslíku. To může vést k budoucímu poškození mozku. Alespoň tak to vidí lékaři, kteří před tímhle „zlozvykem“ varují.

Málo cvičíte. Ne tělo, ale hlavu

I mozek potřebuje „sport“, aby nezahálel. V jeho případě je to třeba četba, hraní logických her posilujících paměť, luštění křížovek, hádanek a hlavolamů. Kdy jste něco takového dělali naposledy? Zkuste „mozkovku“ zaměstnat co možná nejvíce, a vymaňte se z bludného kruhu stereotypních úkolů, které děláte zcela automaticky. Uděláte tak pro svou hlavu maximum!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat