Prostreno.cz

Voňavé hvězdičky. Poznejte sílu badyánu

Badyán též čínský či hvězdicový anýz je svým výrazným tvarem a chutí jedno z nejvyhledávanějších koření na celém světě. Své uplatnění najde jak ve vaší kuchyni, tak i v domácí lékárně, poznejte všechny jeho klady.

Badyán je ve skutečnosti tvrdým plodem stromu badyáníku pravého. Tento strom pochází z jihovýchodní Asie a Číny. Do Evropy se dostal teprve na počátku 17. století. Badyán je k dostání jak ve své celé kráse, tak i jako jemný prášek, který se používá jako koření, dokonce můžete zakoupit i badyánový olej, který je velmi cenný pro naše zdraví.

Badyán svou chutí připomíná lékořici a vyniká ve sladkých i slaných pokrmech. Můžete ho přidávat do polévek, omáček i do ovocných či zeleninových koktejlů.  Z celých plodů si můžete připravit i chutný čaj. Poznejte všechny příznivé účinky badyánu a dejte mu šanci se uplatnit i ve vaší kuchyni.

Posílí imunitu

Antibakteriální účinky badyánu jsou dobře známé a toto koření se používá po staletí k léčbě bakteriálních infekcí. Snad nejdůležitější je, že anýz je účinný proti několika bakteriálním kmenům odolným i vůči antibiotikům.

Uvolní dýchací cesty

Badyán pomáhá při léčbě dýchacích cest, takže pokud máte kašel nebo bolest v krku, šálek badyánového čaje vám může přinést úlevu a přispět k rychlejší rekonvalescenci.

Pro klidný spánek

Četné studie zjistily, že badyán má mimo jiné i sedativních vlastnosti, připisované antioxidačním schopnostem a také obsahu hořčíku. Badyán podporuje stimulaci některých neurotransmiterů, které vyvolávají zklidnění a uvolnění těla a tím přispívají ke klidnému spánku.

Podpoří krevní oběh

Nejvýznamnější minerál nalezený v badyánu je železo, pro představu jedna polévková lžíce těchto malých plodů obsahuje zhruba 13% denní doporučené dávky. Koncentrace železa přispívá ke zvýšení tvorby červených krvinek, čímž se zlepšuje celý krevní oběh.

Pro lepší trávení

Badyán je účinným zažívacím prostředkem, a proto plody jsou po jídle běžně požívány k podpoře správného trávení. Může také pomoci zmírnit nadýmání a plynatost, a zároveň zlepšit rovnováhu střevních bakterií.

Přispívá k hormonální rovnováze

Účinky badyánu na hormonální hladiny, jsou široce zkoumány, protože mohou mít poměrně silný účinek jak u mužů, tak u žen. U mužů podporuje libido a dodává energii, zatímco u žen napomáhá regulaci menstruačního cyklu, zmírňuje změny nálad i menstruační bolesti.

Proti nádorové vlastnosti

Rozmanité složení v tomto koření, od kvercetinu a kaempferolu až po tymol a kyselinu kumarovou, může ovlivňovat oxidační stres v těle. Snížením hladiny volných radikálů a podporou imunitního systému přispívá ke snížení rizika mutagenních účinků v těle, které mohou vést ke vzniku řadě nádorových onemocnění.

Jak připravit badyánový čaj?

Tradiční anýzový čaj se vaří po celém světě a je používán jako rychlý lék na řadu respiračních i zažívacích potíží, včetně hormonální nerovnováhy.

Dvě „hvězdičky“ badyánu zalijte šálkem vroucí vody a nechte louhovat 10–15 minut. Poté anýz vyndejte a podle chuti oslaďte medem. Popíjejte ještě teplé nejlépe 2–3krát denně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat