Prostreno.cz

Proč si na zahradě ještě letos vysadit angrešt

Pakliže v komoře máte zásoby angreštového kompotu, je to jedině dobře. Zlepší vám totiž nejen náladu! S jakými zdravotními problémy vám zaručeně pomůže?

Někteří to možná na podzim stihli, ti druzí si angrešt vysadí až na jaře. (Obecně se udává, že výsadba je nutná ještě předtím, že dojde k promrznutí půdy. Keř totiž musí mít čas na dostatečné zakořenění.) Nechutná vám? Tak to se ochuzujete o mnohé!

Podle odborníků má právě angrešt více antioxidantů než třeba granátové jablko a brokolice, které jsou považovány za superpotraviny. Ještě je třeba dodávat, proč si na angrešt dostatečně posvítit?

Zvyšuje imunitu vůči infekcím

Zásobárna vitaminu C. To je důvod, proč je zahrnutí angreštu do vaší stravy nesmírně důležité. Pomáhá totiž snížit náchylnost k běžnému nachlazení, chřipce a dalším infekcím. Máte ve spíži angreštový kompot?

Zkrášluje pokožku

Již uvedený vitamin C také pomáhá zkrášlovat pokožku. Chrání totiž kožní buňky před poškození volnými radikály. Navíc podporuje tvorbu kolagenu, čím se podílí na prevenci proti vráskám. A taky pružnosti pokožky.

Zlepšuje náladu

Angrešt obsahuje tryptofan, látku, která tělu zajišťuje serotonin. Ten je schopen pozitivně ovlivnit tělesnou i duševní lidskou sílu a náladu.

Předchází krvácení dásní

Výhody vitaminu C zdaleka nekončí. Věděli jste, že také působí proti krvácení dásní? Angrešt vám s tím může pomoci. Třeba i ve formě vynikajícího angreštového likéru.

Podporuje zdraví očí

Dalším vitaminem, který je přítomen v obyčejném angreštu, je vitamín A. A právě áčko výrazně snižuje riziko vzniku očních onemocnění, které mohou vést ke ztrátě zraku. Než nosit brýle, to si radši dejte ten kompot!

Zpevňuje kosti

Angrešt obsahuje vitaminy C, E, B1-B5 a minerály vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík a železo. Co se týče vápníku, tak ten pochopitelně zpevňuje kosti, čím předchází osteoporóze.

Snižuje riziko srdečních onemocnění

Draslík a vláknina. Díky nim nadbytečný cholesterol nemá šanci. A tím i různá srdeční onemocnění. Řekli byste to do obyčejného angreštu?

Podporuje lepší trávení

Vzhledem k tomu, že je angrešt nabitý vlákninou, usnadňuje proces trávení. Pravidelná konzumace podporuje pravidelný pohyb střev. Už žádná zácpa! A navíc, v angreštu je jen velmi málo tuku. Tak co, už víte, proč ho na své zahradě (a v žaludku) mít?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat