Prostreno.cz

Prevence osteoporózy a údržba svalů. Poznejte zdravotní přínosy mořského chřestu

Už jste se v některé z restaurací setkali se slanorožcem neboli mořským chřestem? Jelikož pomalu, ale jistě dobývá i Česko, poznejte jeho chuť i využití!

V přímořských státech Evropy je slanorožec (taky se mu říká salicorne, mořský chřest, mořská fazole či slanomil) poměrně oblíbenou letní pochoutkou, která je v čerstvém stavu k dostání na tamních trzích. Našinci mořský chřest znají spíš jako sterilované dochucovadlo ryb, mořských plodů, salátů, polévek či dušené zeleniny. Má totiž mírně slanou chuť. Málokdo však ví, že zahrnutí této tak zvané mořské zeleniny do pravidelné stravy může být nesmírně užitečné. Co všechno umí?

Detoxikuje tělo

Pravidelná konzumace mořského chřestu pomáhá při detoxikaci těla. Je to proto, že má mírné diuretické vlastnosti, které umožňují zvýšit rychlost odstranění toxinů ledvinami. Mořský chřest také obsahuje spoustu vlákniny, čímž usnadňuje odstranění odpadních produktů nashromážděných ve střevech. A že jich není málo! Ve skutečnosti mikroorganismů je v těle více než vlastních lidských buněk.

Snižuje riziko vzniku rakoviny

Dieta bohatá na vlákninu může podle lékařů snížit riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Z tohoto důvodu byste měli pravidelně konzumovat mořský chřest a jinou zeleninu obsahující vlákninu. Pakliže si to vezmete k srdci, riziko smrtelného kolorektálního karcinomu prý může být výrazně sníženo.

Optimalizuje počet červených krvinek

Železo je jedním z mnoha minerálů, které můžete získat z mořského chřestu, což znamená, že tato zelenina (některými hanlivě přezdívaná mořský odpad) může pomoci zabránit a dokonce zvrátit i anémii s nedostatkem železa. (Tento stav krve je charakterizován nedostatečností počtu červených krvinek.)

Působí jako prevence osteoporózy

Další minerál přítomný v mořském chřestu je vápník. Každý ví, že právě on je nesmírně důležitý pro posílení kostí. Jinými slovy, zahrnutí mořského chřestu do stravy snižuje riziko vzniku osteoporózy. A další bonus? Díky němu se také posilují zuby!

Opravy a údržba svalů

Experti v oblasti výživy říkají, že mořský chřest se může pochlubit dobrým množstvím bílkovin. Ty, jak známo, pomáhají při budování a udržování svalové hmoty. Protein nalezený v mořském chřestu je také důležitý pro výrobu hormonů a enzymů, které zajišťují, že různé tělesné procesy fungují bez potíží.

Posiluje imunitu

Vitamin C, který je taktéž přítomen v mořském chřestu, posiluje imunitní systém. Zdá se tedy, že pokud trpíte na nachlazení nebo chřipkou, je pro vás mořský chřest ideální volbou.

Podporuje zdraví očí

Kromě vitaminu C můžete také skrz slanorožce získat slušné množství vitaminu A. Není žádným tajemstvím, že uvedená živina je důležitá pro udržení zdraví očí. Odborníci tvrdí, že vitamin A pomáhá jasně vidět i v situacích s nízkým osvětlením. Jestli tomu tak ve vašem případě není, zkuste mořský chřest… Lahvička z dovozu o objemu 750 gramů je přes internet k dostání okolo 650 korun. Investujete?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat