Prostreno.cz

Rebarbora jako lék. Proč ji jíst pravidelně

Rebarbora se běžně konzumuje v podobě džemu nebo jako součást salátů, polévek, koláčů, mandlí a dortů. Věděli jste ale, že tato vytrvalá rostlina má i léčivé vlastnosti? Stovky let jsou její účinky využívány tradičními léčiteli nejen v asijských zemích.

Zahrnutí rebarbory do stravy je vysoce doporučeno vzhledem k působivému nutričnímu obsahu této rostliny. Rebarbora se může pochlubit slušným množstvím vitaminů A, C, E a K, dále vápníkem, draslíkem, manganem, hořčíkem, fosforným železem a mědí. Jak je tenhle koktejl důležitých látek užitečný vůči lidskému organismu?

Prevence Alzheimerovy choroby

Vitamin K je potřebný pro správnou funkci mozku a ochranu neuronů, mozkových buněk. Vzhledem k tomu, že rebarbora obsahuje tuto výživu, která je pro fungování mozku nesmírně důležitá, používá se k prevenci Alzheimerovy choroby.

Zpomalování procesu stárnutí

Rebarbora obsahuje slušné množství antioxidantů. Tyto silné molekuly mohou zastavit volné radikály, které urychlují proces stárnutí. Vitamin C v tomto super jídle zároveň podporuje tvorbu kolagenu, kterou vaše pokožka doslova miluje. Krotí totiž vrásky!

Snížení chronického zánětu

Pravidelná konzumace rebarbory může být přínosná pro osoby trpící bolestí kloubů, obezitou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a dalšími zdravotními problémy způsobenými chronickým zánětem.

Propagace pravidelného pohybu střev

Stonky z rebarbory jsou doslova napěchované vlákninou, která je potřebná pro pravidelný pohyb střev. Navíc je známo, že rebarbora má laxativní účinek, což je užitečné pro lidi, kteří trpí zácpou.

Posilování imunitního systému

Vzhledem k pozoruhodnému množství vitaminu C, který se v této lahůdkové zelenině nachází, je konzumace rebarbory doporučována osobám s oslabeným imunitním systémem. Vláknina, kterou obsahuje, totiž pomáhá urychlit vyplavování toxinů nahromaděných v těle.

Zlepšení zdraví zažívacího traktu

Rebarbora je známá díky svým pozitivním přínosům s ohledem na celkové zdraví trávicího systému. Pomáhá totiž podporovat normální peristaltické pohyby. Tato super rostlina náležící do rodu reveň, čeledi rdesnovité, pomáhá při správné produkci žluči.

Podpora zdraví jater

Podle studií má kořen rebarbory příznivý účinek na játra. Odborníci tvrdí, že může být přínosem pro osoby postižené hepatitidou B, virovou infekcí jater. Zní to slibně, že?

Podpora dobrého zraku

Rebarbora obsahuje dostatek vitaminu A, který je spojován se zdravím očí. Má také lutein, hluboce žlutý rostlinný pigment, který obecně pomáhá předcházet očním problémům. Tak už víte, proč ji jíst co možná nejčastěji?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat