Prostreno.cz

Bylinkové čaje proti zimním splínům

Padá na vás nervozita, úzkosti a nejraději byste ani nevstávali z postele a strčili hlavu pod peřinu? Dopřejte svým nervům uklidňující vzpruhu v podobě čaje z maliníku, bazalky, levandule nebo heřmánku. S nimi si na vás chmury netroufnou!

Patříte mezi ty, kterým zima způsobuje pořádný nápor na psychiku? Tak samozřejmě, krátké dny, chladné počasí a minimum slunečního světla „udělají svoje“. Vždyť i odborníci se domnívají, že za většinu chmurných nálad stojí právě nedostatek vitaminu D, mezi jehož hlavní a pohodlné zdroje patří právě sluneční záření. Znamená to ale, že musíte smutnit až do jara? Naštěstí ne, vyzkoušejte bylinkové čaje, které vám navrátí ztracený úsměv!

Malinové listí. Něco na nervy i štíhlé křivky

Čaj z listů maliníku, který se dá sehnat v lékárně i bylinkářství, především ženám hodně prospívá, neboť podporuje kondici jejich orgánů. Pozitivní vliv má však také na hubnutí, protože působí proti ukládání tuků. Už tohle jsou pádné důvody k jeho koupi, nicméně za hodně velkou zmínku stojí i to, že má antidepresivní vlastnosti. Tenhle nápoj uklidňuje, ale nemá uspávací vlastnosti, takže po něm nebudete „vyřazeni z provozu“.

Bazalka, tajný trumf ajurvédy

Ajurvédská medicína nedá na bazalku dopustit. Podle ní je tento voňavý přírodní dar jedním z nejlepších řešení depresí. Proti tomu nemá absolutně žádné námitky ani moderní věda. Na základě četných studií lékaři potvrzují, že jisté silice obsažené v bazalce blahodárně účinkují na nervovou soustavu. Éterický olej navíc tlumí bolesti hlavy i pocit únavy.

Levandule, klasika, co neomrzí

Levandule je známá pro svou nezaměnitelnou vůni. Máte ji rádi i vy? V tom případě pro vás bude příjemným léčitelem. Spolehlivě si poradí s depresí a nespavostí, dokonce je vhodná i při zánětech a bolestech svalů. Levandulový čaj je také protizánětlivý, což se při náporu bacilů určitě nesmírně hodí.

Heřmánek, záruka pohody a sladkých snů

Někteří lidoví léčitelé považují heřmánek za nejlepší zklidňující medikament vůbec. A víte, co? Něco na tom bude. Tenhle poklad má mírně sedativní vlastnosti, tlumí tedy úzkosti, stres, navozuje klidný spánek a pohladí vám pocuchané nervy. Nutno dodat, že se hodí i v případě, kdy trpíte na afty, zažívací obtíže či kožní vyrážky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat