Prostreno.cz

Příznaky, které signalizují blížící se menstruaci

Dělají se vám pupínky, na které jinak vůbec netrpíte? Pokud registrujete i chutě na potraviny, jimž se normálně vyhýbáte, vaše prsa jsou extrémně citlivá, a čelíte návalům horka, měsíční cyklus už je „za rohem“.

Ten, kdo užívá antikoncepční pilulky, má většinou o své menstruaci dokonalý přehled. Jenže co když nejste jejich fanouškem, nebo je z nějakého důvodu brát prostě nemůžete? Ani tak vám cyklus, který přichází zcela nepravidelně, nemusí přichystat nepříjemné překvapení. Existují totiž jasné signály, které vás upozorní na to, že je nejvyšší čas vyrazit do drogerie pro jisté potřeby. O kterých je řeč?

Uhříky, pupínky a tak dále

Pár dní předtím, než přijde „váš čas“ se změní hladina hormonů v těle, z čehož je „paf“ hlavně pokožka. Zpravidla dochází k rozšíření mazových žláz, takže pleť může být mastnější, než je obvyklé. Výsledkem je pak tvorba pupínků, uhříků a jim podobných nepřátel krásy, ze kterých máte před zrcadlem „nervy nadranc“.

Podivné změny nálady

Jste v naprosté psychické pohodě a najednou, z ničeho nic, udeří splíny v plném rozsahu? Pokud se vaše pocity a emoce mění rychlostí blesku, je velmi pravděpodobné, že menstruace už je na spadnutí. Střídání nálad je vizitkou hormonální nerovnováhy, která je pro premenstruační syndrom zcela typická.

Návaly horka a nespavost

I když není v místnosti kdovíjaké vedro, potíte se ostošest a odhazujete svršky, jak jen můžete? I tenhle stav naznačuje, že cyklus už klepe na dveře. Pokud vás horkost postihuje především v noci, žádný div, že o kvalitním spánku nemůže být ani řeč.

Citlivost a bolest prsou

Jakmile nemůžete ležet na břiše a při sportu vyloženě trpíte, protože vaše ňadra jsou extrémně citlivá, buďte v pozoru. Tento jev předpovídá jediné – zakrátko se dostaví několikadenní bolest břicha, možná také nevolnost se zvýšenou potřebou spánku. No, však to znáte…

Podezřelé chutě na to, co si jinak odpíráte

Za normálních okolností byste čokoládu nevzala do úst, ale teď byste za tabulku vyměnila i vlastního bratra? Tak to je pár dnů před příchodem měsíčního cyklu úplně normální. Nevyčítejte to své slabé dietní vůli, za prapodivné chutě může hormonální bouře.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat