Prostreno.cz

Zelený čaj vs černý čaj. Který je lepší?

Zelené a černé čaje jsou neustálým zdrojem debat, který z nich je lepší. Oba čaje mají své příznivce a rozhodně jich není málo, ale existují určitá fakta o výhodách i nevýhodách těchto nápojů. Jaký tipujete výsledek, bude to remíza nebo už znáte svého vítěze?

Dva z nejslavnějších čajů na světě jsou bezpochyby černý čaj a zelený čaj, ale z hlediska toho, který z nich je lepší, je důležité porovnat některá fakta.

Černý čaj

Černý čaj je vyroben z listů Camellia sinensis, stejně jako zelený čaj, ale prochází oxidačním procesem, což způsobuje, že listy jsou černé. Zčernání eliminuje některé z nejsilnějších antioxidantů v čaji, nazývané epigalokatechin galát, který má řadu působivých zdravotních přínosů. Přesto černý čaj obsahuje více kofeinu, přibližně je to 20 mg ve 100 g a řadu dalších polyfenolů. Tento čaj je známý tím, že napomáhá při hubnutí, zrychluje metabolismus, hydratuje tělo a posiluje imunitní systém.

Černý čaj také obsahuje vyšší koncentraci fluoridu než zelený čaj, což je sloučenina, která přispívá ke zpevnění zubů. Díky vyšší úrovni kofeinu v tomto čaji může také nabídnout poměrně dobrou energetickou podporu, zejména jako náhrada za kávu.

Zelený čaj

Zelený čaj je vyroben taktéž z listů Camellia sinensis, ale neprochází oxidačním procesem, což mu umožňuje udržet mnohem více podstatných antioxidantů, jako je epigalokatechin galát. Tato sloučenina hraje klíčovou roli v prevenci proti rakovině a přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění. To je velká výhoda oproti černému čaji.

Zelený čaj má také méně kofeinu, což mnoho lidí považuje za výhodu, hlavně ti kteří chtějí snížit příjem této chemické látky. Pokud jde o chuť, je častěji preferován zelený čaj, protože je má jemnější chuť a nezachovává takovou kyselost, kterou můžeme cítit při pití černého čaje. Tato specifická trpko kyselá chuť povětšinou vyžaduje, aby byl černý čaj podávaný s citronem a medem, zatímco pro zelený čaj je typická konzumace bez jakýchkoli sladidel.

Pro který čaj se rozhodnete vy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat