Prostreno.cz

K čemu je dobrá pravidelná konzumace oliv

Olivy jsou plody středozemského stále zeleného stromu Olea europaea. Bez ohledu na to, jestli vám víc chutnají zelené nebo černé, jejich příjem je žádoucí vždy a všude! Se kterými zdravotními problémy vám pomohou?

Slovo „oliva“ je odvozeno z různých evropských jazyků a objevuje se v literatuře a historii nesčetných středomořských říší a kultur. Olivy se přitom využívají po dobu tisíců let, a to pro svou kulinářskou hodnotu a léčebné výhody, které se táhnou až do dávných dob Řecka.

Je známo, že existuje mnoho druhů oliv, a některé mohou mít více či méně důležité složky, které přispívají lidskému zdraví. Všechny druhy však obsahují určité prvky, které z nich činí nenahraditelnou součást zdravé stravy. Řeč je o vitaminech, minerálech, organických sloučeninách včetně železa, vlákniny, mědi, vitaminu E, fenolových sloučeninách, kyselině olejové a antioxidantech. Olivy mají navíc nízký glykemický index (GI). Seznam důvodů, proč je vlastně jíst, je pořádně dlouhý!

Zlepšují zdraví srdce

Srdeční onemocnění je jednou z nejvíce smrtících a rozšířených zdravotních stavů po celém světě. Lidé tak hledají způsoby, jak zlepšit zdraví srdce a zabránit všem faktorům, které mohou přispět k ateroskleróze, infarktu, tvorbě plaku, kardiovaskulárním chorobám a mrtvici. Řešení? Olivy mají mononenasycený tuk nazývaný kyselina olejová, která byla spojena s prevencí srdečních onemocnění.

Dále jsou olivy bohaté na fenolické sloučeniny, které jsou běžně spjaty s prevencí rakoviny, ale také slouží hlavnímu účelu – k ochraně srdce. Tyto sloučeniny působí jako antikoagulanty, léky k ředění krve, které snižují riziko výskytu krevních sraženin.

Zabraňují kostním ztrátám

Bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumují tradiční středomořskou stravu, mají nižší výskyt kostních ztrát a méně inklinují k osteoporóze. Přítomná sloučenina hydroxytyrosol, stejně jako oleuropein, které olivy obsahují, byly ve výzkumných studiích pozitivně spojeny se zvýšeným ukládáním vápníku a růstem kostí.

Léčí záněty

Různé látky v olivách fungují nejen jako antioxidační sloučeniny, ale také jako protizánětlivé složky. Ty snižují zánět, potlačují bolesti a podráždění kloubů, svalů a šlach. Zvláště pokud jde o artritidu, dnu a jiné revmatické stavy, mohou být olivy hlavním přínosem zmírňujícím související bolesti.

Podporují trávení

Olivy patří ke zdravým zdrojům vlákniny, která zajišťuje správné fungování trávicího systému. Stimuluje peristaltický pohyb ve střevech a zajišťuje hladké pohyby střev. Vláknina také způsobuje pocit plnosti, takže ghrelin, hormon hladu, nenapáchá tolik škody.

Působí jako antihistaminika

Trpíte alergií? Dopřejte si olivy! Obsahují totiž složky, které působí jako antihistaminika. Přidání oliv do vaší stravy sníží příznaky sezonních alergií, stejně jako specifické alergické reakce. Toto je mocný a prospěšný aspekt oliv, který je často přehlížen.

Předchází anémii

Olivy jsou bohatým zdrojem jak železa, tak mědi, což jsou dva základní komponenty pro tvorbu červených krvinek. Bez těchto dvou minerálů se sníží počet červených krvinek v těle, což vede k anémii, která je charakterizována únavou, rozrušením žaludku, bolestí hlavy, kognitivní poruchou a celkovým poklesem zdraví a funkčnosti orgánů. Potřebujete ještě další důvod, proč si dát do mističky o pár oliv navíc?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat