Prostreno.cz

Co všechno skrývá sklenka vína. Poznejte nedoceněný resveratrol

Konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem resveratrolu může být díky svému silnému antioxidačnímu potenciálu velmi prospěšná vašemu celkovému zdraví. Jistě víte, že resveratrol se nachází v červeném víně, ale i pro ty co nepijí alkohol, se najde spousta jiných zdrojů. Poznejte, čím vším prospívá tato tajemná sloučenina, a už si jistě nebudete vyčítat sklenku vína k večeři.

Resveratrol je přirozeně se vyskytující polyfenol, který se nachází v různých rostlinách, včetně slupek z hroznů. V důsledku toho je právě červené víno častým příkladem. Zatímco této sloučenině je věnována velká pozornost, došlo k překvapivě malému množství výzkumů o účincích této látky. Není to sice zásadní živina, ale někteří vědci potvrzují řadu zdravotních účinků. Tak například…

Pro štíhlý pas

Až si příště dáte sklenku vína, nemusíte si nic vyčítat. Resveratrol zlepšuje metabolismus a napomáhá při detoxikaci těla. Tato sloučenina opravdu může přispět ke štíhlým křivkám, ale pozor, nic se nemá přehánět. Takže na večírku si dejte opravdu jen dvě sklenky – no výjimečně tři.

Cesta k dlouhověkosti

Ve víně je ukryta pravda a také krása. Všimly jste si, že v částech světa, kde lidé každý den popíjejí víno, žijí o něco déle a ženy zkrátka nestárnou? I resveratrol má na této skutečnosti svůj díl, je totiž silný antioxidant, který eliminuje volné radikály a tím také zmírňuje tvorbu vrásek a pigmentových skvrn. Zkrátka se sklenkou dobrého vína se stárne mnohem lépe.

Srdce jako zvon

Tento přírodní polyfenol dokáže ochránit jemnou výstelku vašich tepen, a tím chrání i vaše kardiovaskulární zdraví a přispívá ke snížení riziku kardiovaskulárních chorob.

Resveratrol a rakovina

V mnoha slibných laboratorních studiích tato látka prokázala schopnost inhibovat replikaci rakovinných buněk, která by mohla zastavit šíření již probíhající rakoviny. Zatím jsou to jen laboratorní poznatky, necháme se překvapit, kam se výzkum bude ubírat. Rozhodně to může být i dobrá prevence.

Alzheimerova choroba

Antioxidační vlastnosti této sloučeniny přispívají k takzvanému vyčištění nervové dráhy a zmírňují negativní účinky oxidačního stresu, tím hraje resveratrol klíčovou roli v prevenci o naše duševní zdraví a paměť.

Diabetes

Resveratrol má i další funkci v těle, dokáže zmírnit produkci zánětlivých sloučenin v těle a přispívá k regulaci krevního cukru. Samozřejmě pro některé diabetiky je alkohol tabu, přesto nezoufejte, resveratrol se nenachází jen ve sklence vína, najdete ho i ve spoustě jiných potravin.

Resveratrol v potravinách

Kromě již zmíněné sklenky červeného vína, můžete resveratrol konzumovat i v jiné podobě. Samozřejmostí je i tmavé hroznové víno a drobné červené a fialové bobule, jako jsou borůvky, ostružiny a tak dále. Také ho najdete například v hořké čokoládě, arašídech a pistáciích.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat