Prostreno.cz

První pomoc při zácpě. Spolehnout se můžete na mátu i pampelišku

Střeva vám vyhlásila válku a odmítají se pohybovat tak, jak by měla? Než vyrazíte do lékárny pro kapky, sirup nebo čípek proti zácpě, zkuste dát šanci přírodě. I ona nabízí spoustu řešení vašeho nepříjemného problému!

Laxativa. Tak se odborně nazývají léky, které se užívají při zácpě. Ačkoli právě na tuto první pomoc sází drtivá většina lidí se zažívacími obtížemi, v dlouhodobém horizontu nadělají farmaceutické prostředky víc škody než užitku. Odborníci varují, že jejich častá konzumace vyvolává jakousi závislost, která organismu brání v přirozeném vyprazdňování. Nelze tedy zachránit situaci i jinak, a nejlépe bez následků? To víte, že ano! V nouzi se obraťte na matku přírodu, která skrývá účinné zbraně. Se kterými se vyplatí vyrazit do boje proti zácpě?

Pampeliška. Záchrana z bylinkářství

V původním americkém a čínském léčitelství se pampeliška používá k úlevě od zácpy po tisíce let, neboť některé její složky obsahují vysokou úroveň vlákniny, jež trávení ve všech směrech prospívá. Pampeliškový čaj je tedy vhodným prostředkem v krizových situacích. Povzbuzuje pohyby střev, přičemž zabraňuje závažnějším gastrointestinálním problémům.

Lněná semínka. To nejpřirozenější projímadlo

Věděli jste, že tato malá semínka jsou považována za jednu z nejlepších „čističek“ útrob? Také vám nabízejí spoustu rozpustné i nerozpustné vlákniny, takže na zácpu báječně zabírají, poradí si však také s otravou. Lékaři jsou navíc toho názoru, že pravidelná konzumace lněných semínek pomáhá léčit celou řadu „břišních potíží“, včetně Crohnovy choroby, syndromu dráždivého střeva a střevního zánětu neboli kolitidy.

Rooibos není jen obyčejný čaj

Rooibos znamená v překladu „červený keř“, a pro africké domorodce představuje nejoblíbenější nápoj vůbec. Zamilovat si ho ale můžete i vy! Hlavně v případě, že se cítíte nafouklí a střeva trochu stávkují. Bylinný čaj, který svou zvláštní barvu získává díky kvalitní fermentaci, se vyznačuje vysokým podílem flavonoidů, zejména tedy kvercetinu. Tato fytochemikálie podporuje trávení mnoha způsoby, přičemž zmírňuje křeče a tlumí příznaky potravinové alergie.

Mátový čaj. Osvědčená klasika

Již mnoho a mnoho studií prokázalo, že účinky mátového čaje jsou srovnatelné s léky na střevní potíže. Je pro vás tenhle zelený poklad vhodnou alternativou? Svěží bylinka s typickou vůní pomáhá zlepšovat průtok žluči, což usnadňuje zažívací proces. Nutno dodat, že mátu oceníte i při nadměrné plynatosti nebo nadýmání.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat