Prostreno.cz

Dobrá ranní káva aneb Co jste možná nevěděli o kofeinu

Kofein. Pro někoho látka, bez níž si nedokáže představit den, pro jiného jed, jemuž je třeba se vyhýbat. Kofein je opředen mnoha nepravdami a nepřesnostmi. Co o něm vlastně víme?

Kofein patří mezi alkaloidy a obsahuje ho více než 60 různých druhů rostlin. Proslavil se především svou schopností oddálit únavu a „nakopnout“ vyčerpaný organismus. Kofein si s sebou ovšem nese i negativní reputaci. Špatná pověst ho ale možná provází tak trochu neprávem, tedy v tomto smyslu alespoň hovoří některé nedávno provedené studie.

O mýtech okolo pití kávy jsme na těchto stránkách již psali, nyní se zaměříme na samotný kofein. Ten totiž konzumujeme nejen ve zmíněné kávě, ale také v čaji, většině colových limonád, energetických nápojích apod.

Tvrzení č. 1: Kofein je návykový

Tohle je asi nejkontroverznější tvrzení spojené s kofeinem. Pravdou je, že tento alkaloid působí jako stimulant na náš nervový systém a jeho pravidelné užívání může způsobit lehkou závislost (otázkou je, zda není více psychická než fyzická). Nicméně tato „závislost“ rozhodně neovlivňuje náš život tak, jako závislost na jiných návykových látkách (alkohol, nikotin, drogy…). Proto se většina odborníků dnes přiklání spíše k názoru, že kofein závislost v pravém slova smyslu nezpůsobuje. Pokud se rozhodnete s konzumací kofeinu přestat, můžete několik prvních dní pociťovat zvýšenou únavu, nesoustředěnost nebo lehké bolesti hlavy. Ale není to nic závažného (rozhodně se nedá mluvit o abstinenčních příznacích) a většina lidí je spíš podrážděná z toho, že si odepírá svůj dlouholetý zvyk v podobě třeba ranního šálku kávy.

Tvrzení č. 2: Kofein způsobuje nespavost

Tohle je velmi individuální – záleží totiž na citlivosti organismu ke kofeinu. Zatímco někdo po skleničce coly k večeři nezamhouří oka ještě po půlnoci, někdo může vypít plechovku energetického drinku a za hodinu usne jako špalek (no dobře, oba příklady jsou trochu extrém, ale v přeneseném smyslu platí). Záleží na tom, jak rychle je vaše tělo schopno kofein odbourat. Obecně platí, že těsně před spaním byste si nápoj obsahující větší množství kofeinu dávat neměli, protože pak můžete mít opravdu problémy s usnutím. Jak je řečeno v úvodu, kofein odstraňuje únavu, což je něco, co není pro usínání úplně žádoucí…

Tvrzení č. 3: Kofein zvyšuje riziko onemocnění řadou chorob

Jak ukazují nejnovější vědecké poznatky, pokud to s kofeinem nepřeháníte (a nekonzumujete ho více než 300 miligramů denně, což jsou asi 3 šálky kávy), na vašem zdraví by se to nijak negativně podepsat nemělo (i když senioři, především s vysokým krevním tlakem by si měli dávat na příjem kofeinu pozor). Přesto je kofein spojován s nemocemi, jako je osteoporóza, kardiovaskulární choroby, nebo dokonce rakovina. Jak to tedy vlastně je?

Osteoporóza: Je prokázáno, že při konzumaci velkého množství kofeinu (více než 744 miligram denně) skutečně dochází ke ztrátě vápníku a hořčíku z kostí. Nicméně podle nedávných studií se zdá, že pokud má člověk dostatečný přísun vápníku, jeho kosti nijak ohroženy nejsou. Efekt kofeinu se dá zmírnit přidáním mléka do čaje či kávy. Nicméně existují rovněž důkazy, že u starších lidí, kteří svému tělu dodávají velké množství kofeinu, dochází častěji ke zlomeninám krčku stehenní kosti – zdá se tedy, že s přibývajícím věkem začíná kofein v našem těle ovlivňovat nakládání s vápníkem mnohem více. Proto by především ženy vyšší věkové skupiny měly příjem kofeinu udržovat v oné „bezpečné“ zóně 300 mg (nebo v nižší).

Kardiovaskulární choroby: Vědecké výzkumy ukázaly, že kofein nezvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, ani nezvyšuje hladinu cholesterolu a nezpůsobuje poruchy srdečního rytmu. Nicméně u osob, které jsou na něj citlivé, může vyvolat krátkodobé zvýšení srdečního rytmu (ale nejedná se o nic závažného – je to, jako byste vyběhli pár schodů). Pokud máte vysoký krevní tlak, s kofeinem to nepřehánějte (ale zcela si jej odpírat také nemusíte), zatím není ani jasné, zda kofein ovlivňuje u pacientů s hypertenzí riziko mozkové mrtvice.

Rakovina: Výsledky 13 studií, v nichž bylo zapojeno na 20 tisíc lidí, ukázaly, že mezi onemocněním rakovinou a příjmem kofeinu není žádná přímá souvislost. Některé výzkumy dokonce naznačují, že kofein může mít určité vlastnosti, jež před některými druhy rakoviny chrání – je však třeba dalšího zkoumání.

Tvrzení č. 4: Těhotné nebo ženy, jež se snaží otěhotnět, by se měly kofeinu vyhýbat

Většina žen v době těhotenství přeruší přísun kofeinu tak nějak přirozeně. Nicméně řada studií ukázala, že mírný přísun (méně než 200 mg denně) tohoto alkaloidu organismus ženy ani dítěte nijak neohrožuje. To samé platí i pro ženy, jež se snaží otěhotnět – žádná ze studií nepřinesla jasný důkaz, že se kvůli kofeinu snižuje schopnost počít. S otazníky zatím zůstává, zda a jak ovlivňují těhotenství vysoké dávky kofeinu, a proto byste to s ním neměla během gravidity přehánět. Pokud se například kávy nedokážete na devět měsíců vzdát, dopřejte si jeden šálek.

Tvrzení č. 5: Kofein je pro děti tabu

Obecně platí, že děti by rozhodně neměly popíjet energy drinky a podobné nápoje. Nicméně studie prokázaly, že děti dokážou odbourávat kofein stejně jako dospělí a že pokud dětský organismus dostane malé množství kofeinu, nemá to na jeho vývoj, ani na chování žádný vliv. Může se však stát, že bude dětské tělo na kofein mnohem citlivější, a tak u něho může dojít k dočasné podrážděnosti, hyperaktivitě, ale také úzkosti. Sečteno a podtrženo – děti mají na kofein dost času, i když malé množství jejich zdraví nijak neovlivňuje.

Tvrzení č. 6: Kofein pomáhá odbourávat alkohol

Představa, že nám hrnek silného kafe pomůže vystřízlivět, patří spíše do oblasti přání. Neexistuje pro to žádný vědecký důkaz. Efekt kofeinu na odbourávání alkoholu je spíše z kategorie „věř a víra tvá tě uzdravila“ – nepomůže, neublíží…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat