Prostreno.cz

Zdravé potraviny, které by ve vaší kuchyni nikdy neměly chybět

Kdy jste naposledy jedli červenou řepu nebo květák? A co taková lněná semínka? Ať už to bylo kdykoli, vřele vám doporučujeme spotřebu těchto potravin navýšit. Prospějí totiž vašemu srdci, posílí imunitní systém a poskytnou ochranu před vážnými nemocemi!

Pokud člověk onemocní, to první, nač zpravidla pomyslí, je užívání chemických léčiv. Jenže zpátky na značky – co samotná prevence, která by pravděpodobnost útočících chorob dokázala snížit? Pokud si teď říkáte, že na nějaké očkování a vitaminové doplňky stravy vás moc neužije, měli byste vědět, že zdravotní ochranu vám může poskytnut také jídlo. Ano, čtete správně! Na které potraviny se v tomhle můžete spolehnout?

Červená řepa, opomíjený zázrak

Konzumace zeleniny rubínové barvy přináší celou řadu výhod. Řepa vám poskytne spoustu antioxidantů, které přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob, rakoviny, a dokonce i zánětů. Také se v ní nachází vysoký podíl vitaminu C, jež posiluje imunitní systém. Aby toho náhodou nebylo málo, zároveň reguluje krevní tlak i hladinu cholesterolu, čistí krev a zlepšuje náladu. Pokud vás tato fakta stále ještě nepřesvědčila k tomu, abyste řepě dali šanci, přidáváme další – červený poklad zlepšuje kvalitu pokožky a minimalizuje viditelné projevy stárnutí. Je to prokázáno!

Lněná semínka. Malí pomocníci s velkými problémy

Podle některých odborníků mohou lněná semínka snížit riziko předčasného úmrtí. Tedy samozřejmě v případě, že si je budete dopřávat pravidelně, ideálně pak několikrát týdně. Ptáte se, co je na nich tak zázračného? Především vysoký podíl kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je velice silný protizánětlivý prostředek bojující proti různým onemocněním. Semínka jako taková mají projímavé účinky, odstraňují nečistoty nahromaděné ve střevech, pozitivně ovlivňují trávicí ústrojí a dohlížejí na zdraví močových cest. Rovněž chrání srdce i cévy, přičemž pomáhají při kožních problémech, migrénách a astmatu.

Květák, dobro na talíři

Existuje mnoho důvodů, proč květák neboli karfiol pozvat do své kuchyně častěji. Věděli jste, že v sobě ukrývá jistou sloučeninu zvanou sulforafan, která pomáhá eliminovat rakovinové buňky? Košťálový zázrak ale také podporuje ledvinové funkce, reguluje vysoký krevní tlak a zachovává zdravé srdce. Zároveň vám nabízí silné protizánětlivé živiny, zabraňuje nadměrnému růstu bakterií a podílí se na několika detoxikačních procesech. Co vy na to, vidíte to dnes na ten obalovaný, květákovou polévku nebo „mozeček“?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat