Prostreno.cz

Alergie na ryby a mořské plody. Na vině překvapivě není jod

Jod je nezbytným stopovým minerálem potřebným pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které regulují metabolismus. Jeho hlavním zdrojem je moře, přičemž vysoké množství jodu obsahují především mořské plody, ryby, řasy a mořská sůl. Může být někdo na tyhle věci alergický?

Alergie na životně důležité živiny? Ve skutečnosti jod není skutečnou příčinou alergických reakcí. Výzkum ukázal, že nežádoucí reakce, ke kterým dochází v souvislosti s potravinami bohatými na jod, jako jsou mořské plody, měkkýši či jodová antiseptika jsou reakcí těla na jiné chemické látky nebo alergeny nalezené ve spojení s jodem, ale nikoli na samotný jod. To, že jod není alergenem, je dobrá zpráva pro každého, kdo věří, že jod potřebuje k podpoře zdravého životního stylu.

Co dělá jod v těle?

Jod je základní živina, která reguluje metabolismus, udržuje energetické hladiny a podporuje syntézu hormonů. Tento minerál je zvláště důležitý pro funkci štítné žlázy, která podporuje tvorbu thyroidních hormonů. Tyto hormony ovlivňují citlivost těla na adrenalin, norepinefrin a další katecholaminové hormony. Některé výzkumy dokonce naznačují, že jod podporuje zdraví mozku a rozvoj intelektu.

Ačkoli jod je životně důležitá živina, kterou potřebuje prostě každý, je ještě důležitější pro ženy, které jsou těhotné nebo kojící, neboť pomáhají regulovat reprodukční hormony a podporuje kosti a nervový vývoj u dětí.

Jaké množství je potřeba?

Národní instituty zdraví doporučují, aby dospělí dostávali minimálně 150 mikrogramů denně, zatímco u těhotných je to 220 mikrogramů. Kojící ženy by měly přijmout až 290 mikrogramů denně. Platí však, že větší dávky jódu mohou zvýšit množství toxických kovů, které tělo vylučuje, což je vidět například na Japoncích. Ti patří mezi národy s nejvyšším přísunem jódu na světě, a také se pyšní lepším zdravím prsu a prostaty. Vezměte si z nich příklad. V Japonsku lidé konzumují denně až 5 280 mikrogramů jódu.

Nedostatek jodu. Co se stane?

V celosvětovém měřítku Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že jedna třetina světové populace zůstává vystavena riziku nedostatku této důležité živiny. Mezi důsledky nedostatečného příjmu patří ztráta paměti, nízká hladina energie, zvětšení štítné žlázy, poruchy imunity, špatný stav pokožky, vlasů, zubů a nehtů, nedostatečný metabolismus živin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat