Prostreno.cz

Kolagen. Co byste o něm měli vědět, než ho začnete užívat

Celé roky věříte tomu, že důležitá bílkovina zvaná kolagen zlepšuje pružnost pokožky a zpomaluje tvorbu vrásek? Zřejmě jste se nechali utáhnout na vařené nudli, protože takhle to vůbec nefunguje. Máme i další důležité zprávy!

O doplňcích stravy obsahujících kolagen se říká, že úspěšně bojují proti vráskám a zachovávají zdraví pokožky, vlasů i nehtů. Opravdu jsou ale tyto produkty spolehlivým elixírem mládí a bezchybné vizáže, nebo je to jen mnoho povyku pro nic?

Kolagen. Co je vlastně zač?

Nejprve je třeba udělat si jasno v tom, o čem přesně je tu řeč. Takže alespoň v krátkosti – kolagen je pro tělo naprosto nepostradatelná bílkovina, která se nachází v tkáních, chrupavkách, kostech, zubech i dásních. Také prý zajišťuje pružnost a elasticitu pokožky, celkově ji omlazuje a přispívá k hloubkové hydrataci. Zároveň zmírňuje příznaky nenáviděné celulitidy, takže žádný div, že na tuto látku spoléhají ženy po celém světě. Jste jednou z nich i vy, přičemž už nějakou dobu užíváte kolagenové tablety? Nečeká vás právě milé překvapení…

Záruka věčného mládí? Nechte si zdát

„O kolagenu užívaném perorálně jsou stále jen hodně skromné a omezené údaje. Ani četné vědecké výzkumy zatím definitivně neprokázaly, že by měl v této podobě na pokožku nějaké účinky. Pořád se tedy diskutuje o tom, zda jsou kolagenové doplňky stravy určené pro ženy smysluplné, a jestli mají lepší schopnosti než zdravý a vyvážený jídelníček,“ nešetří upřímností americká dermatoložka Whitney Bowe. Vyhazujete těžce vydělané peníze zbytečně? Jak se to vezme.

Zdravé a husté vlasy? Ty mít skutečně můžete

S přirozeným stárnutím se hladina kolagenu stále snižuje a snižuje. Vsadit tedy na nějaký doplněk stravy, který by jeho úroveň navýšil, je tedy vcelku logickou výzvou. Když je to s omlazením pokožky takové všelijaké, co vlasy?

„Ano, tady je to něco jiného. Odborné studie potvrzují, že kolagen skutečně podporuje kvalitu i růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a omezuje tvorbu šedin. Má to však jednu podmínku – pokud užíváte tablety s jeho obsahem, je třeba zaměřit se i na příjem vitaminu C, protože tyto látky jsou na sobě doslova závislé,“ zdůrazňuje výše jmenovaná specialistka.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat