Komentáře k článku

Masunta nejosvícenější... 24.06.2022

Kontryhel měkký je okrasná trvalka, půdopokryvná. I když se pěstuje především pro okrasný účel, je léčivý podobně jako k. obecný: obezita, nadváha, redukce hmotnosti, menstruační potíže, hojení po porodu, ulevuje od bolesti (obsahuje salicyláty), zápach z úst, špatně se hojící rány.

Masunta nejosvícenější... 23.06.2022

Kontryhel obecný - u nás ovšem roste asi dvacítka druhů kontryhelů, mj. kontryhel žlutozelený, kontryhel pastvinný nebo kontryhel holý. Celkem jich existuje několik stovek. Všechny obsahují téměř totožné léčivé látky. Kontryhel je složitý rod. V naší přírodě volně roste velké množství nepohlavně se rozmnožujících druhů, které jsou si mnohdy navzájem značně podobné a jejich rozlišování je velmi obtížné. Naštěstí co do účinků jsou všechny srovnatelné. Pro okrasu pěstujeme kontryhel měkký, který však má trošičku jiné léčivé účinky než kontryhel obecný. Sbírat v době květu - kvete asi 5 měsíců, a to květ i nať. Užívat maximálně 14 dnů (na délku užívání se názory různí) a pak si dát pauzičku. Používá se společně s řebříčkem, kokoškou pastuší tobolkou. Pozitivní účinky byly zaznamenány už do 3-5 dnů od požití prvního šálku kontryhelové kúry. Drogu louhovat 10 - 15 minut. Mnohem jistější je však užívání bylinných preparátů z této léčivé bylinky 10-15 dní před příchodem menstruace.

Hana Masunta nejosvícenější... 24.06.2022

Prosím a jaké má léčivé účinky okrasný kontryhel měkký?

Siraellen 23.06.2022

Zatím jsem nezkoušela

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat