Prostreno.cz

Potraviny, které mají schopnost ulevit od artritických bolestí

Zase vás „berou“ klouby a nedá se to vydržet? Ještě dřív, než spolknete další prášek slibující úlevu, zkuste si pochutnat na třešňovém džusu nebo borůvkách. Ve štychu vás nenechá ani brokolice, losos, grep či fazole!

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které vede k chronickému zánětu, což má za následek nevratné poškození chrupavek a kloubů. Podle lékařů se nejčastěji vyskytuje u jedinců starších 50 let, ovšem některé její formy mohou postihnout i mnohem mladší ročníky. Co je na tom to nejhorší? Většina pacientů přiznává, že chronické bolesti, které naprosto znemožňují vykonávat běžné denní činnosti. Pokud se vás to také týká, určitě byste měli poznat potraviny, po jejichž konzumaci se vám uleví. Tady je máte černé na bílém!

Zázvor, ten strčí do kapsy růžovou pilulku

Zázvor je přírodní léčivo s tradicí tak dlouhou, že se tomu ani nechce věřit. Vždyť na jeho schopnosti lidé sází již tisíce let! A asi se na tom jen tak něco nezmění i díky poznatkům dánské studie z roku 2012, jež byly zveřejněny v magazínu Arthritis. Vyplývá z nich, že zázvorový extrakt tlumí artritické bolesti a ztuhlost už po pár dnech pravidelného „užívání“. Odborníci se dokonce netají tím, že tahle kořeněná léčba zabírá stejně jako dostupné léky proti bolístkám, jež si odnášíte z lékárny.

V nouzi pomohou i třešně

Červené plody mají protiinfekční, antitoxické a detoxikační schopnosti. Je o nich známo, že zlepšují přirozenou obranyschopnost, prospívají pokožce a upravují činnost endokrinních žláz. Zbaví vás také únavy nebo otoků na rukou i nohou, uplatní se rovněž při cukrovce či močových kamenech. Nedávno experti objevili i další jejich pozitivum – obsažené antioxidanty zvané antokyany mírní záněty o 25 %. Tyto látky navíc díky tomu, že působí podobně jako aspirin, inhibují bolestivé enzymy. Co říkáte na tuhle první pomoc? Nutno dodat, že vsadit můžete i na třešňový džus.

Borůvky? Opravdu prospěšné občerstvení

Ještě pořád u vás rostou? Byl by hřích nechat je v lese „jen tak“. Tito malí fialoví přátelé se mohou pochlubit skutečně úctyhodným podílem antioxidantu kvercetinu, který pomáhá při léčbě mnoha různých nešvarů, včetně artritidy, chronické únavy, alergie, a dokonce i onemocnění srdce. Alespoň tak na borůvky nahlížejí lékaři s tím, že jejich konzumace se nemine účinkem.

Další potraviny, které vás ve štychu nenechají

Ani jeden ze zmíněných přírodních medikamentů vás dvakrát nenadchl? Nevadí, odborníci na seznam potravin, jež ulevují od bolesti, připisují ještě chilli papričky, česnek, červenou řepu a brokolici. Podle nich vám uleví rovněž divoký losos, extra panenský olivový olej, pomeranče a čínské zelí. Je dobré si prý také občas pochutnat na grepu, fazolích, jahodách, mrkvi nebo celeru. Teď už si vyberete?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat