Prostreno.cz

Hořčík v těhotenství. Proč je tolik důležitý

Co vám hrozí, pokud příjem hořčíku budete zanedbávat? Za normálních okolností poruchy srdečního rytmu a hormonální zmatky. V „jiném stavu“ je v sázce zvýšené riziko potratu nebo vývojových vad potomka!

Těhotenství je období, kdy se na odpočinek, vyváženou stravu a dostatek potřebných živin klade ještě větší důraz. Jedním z minerálů, bez kterého se žena v radostném očekávání rozhodně neobejde, je hořčík. Proč na něm lékaři tak „bazírují“?

Jedna živina na všechno? Skoro

Situace kolem hořčíku se dá shrnout asi takhle – patří do skupiny životně důležitých látek. Obecně je nezbytný pro správnou funkci více než 300 enzymů, přičemž má velký vliv na kondici cév, svalů, kostí a zubů. Ovlivňuje také regulaci hladiny cukru v krvi, důležitý je rovněž pro trávení a dobré psychické rozpoložení. Dále zabezpečuje správnou činnost hormonů a zabraňuje poruchám srdečního rytmu. Takhle nějak vypadají v praxi pádné důvody, proč by příjem hořčíku neměl podceňovat vůbec nikdo. A v těhotenství to platí dvojnásob!

V sázce je potrat a vývojové vady plodu

Co se týká gravidity a zmíněného minerálu, na to mají odborníci jasný názor – jeho nedostatek značně zvyšuje riziko vrozených vad potomka. Ovšem hodně se mluví také o předčasném porodu, nebo dokonce potratu. Gynekologové hořčík doporučují užívat i preventivně, protože pomáhá nejen v případě zvýšené únavy, ale i nepříjemného tvrdnutí těhotenského bříška či častých křečí v lýtkách. Jaká je jeho denní doporučovaná dávka? Dobře, že se ptáte…

Kolik je tak akorát?

Pro dospělé jedince platí, že by každý člověk měl přijmout něco kolem 300 mg. Když nosíte pod srdcem dítě, platí ale trochu jiná pravidla, protože dochází k jeho zvýšené spotřebě a také častějšímu vylučování, takže se denní doporučované množství pohybuje v rozmezí 350–400 mg. Pokud se vám nechce „ládovat“ do sebe doplňky stravy s obsahem hořčíku, zkuste vsadit na potravinové zdroje. Za ty nejbohatší jsou považovány hovězí játra, kukuřice, fazole, kapusta, rajčata a brokolice. Na nákupní seznam si můžete rovnou připsat také špenát, červenou řepu avokádo, banány a mandle.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat