Prostreno.cz

Sójové mléko. Pro ženy ta nejlepší volba nejen během menopauzy

Hledáte zdravou alternativu kravského mléka, nebo chcete jen vyzkoušet něco nového? Zařaďte do své stravy mléko sójové, můžete čerpat hned z několika benefitů. Obzvláště pro nás ženy, jsou sója a výrobky z ní velmi zdravé, upřednostňovat by je měly obzvláště ženy v období menopauzy.

Sójové mléko a sójové produkty jsou tradiční pro asijskou kuchyni. Sójové mléko lze také použít k přípravě tofu, které je oblíbenou alternativou sýra. Dnes jsou sójové produkty používány po celém světě a těší se velké oblibě. Čím více roste popularita sóji, tím více se ji zaobírají i přední vědecké týmy. Zjistěte, co všechno se skrývá v tomto neobyčejném mléce.

Působivé složení

Sójové mléko je dobrým zdrojem energie, dodává tělu vyvážený poměr bílkovin, cukru, vlákniny a tuku. Z minerálů obsahuje vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek. Z vitaminu zde najdete vitaminy D, E, K a vitaminy skupiny B. Obsahuje také nasycené, mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Tím, že je sójové mléko považováno za jednu z nejlepších alternativ ke kravskému mléku, jsou do něj i často přidávány další potřebné vitaminy a minerály. Obsah těchto látek se u jednotlivých produktů liší, pozor si dejte také na ochucená sójová mléka, kterou mohou obsahovat více cukru, než byste čekali. A jaké jsou další výhody sójového mléka?

Prospívá srdci

Sójové mléko obsahuje proteiny, které jsou nezbytné pro růst. Proteiny jsou tvořeny z aminokyselin, u kterých je prokázáno, že mají příznivý účinek při prevenci různých zdravotních poruch. Obsah aminokyselin a isoflavonoidy v sójovém proteinu také pomáhá snížit LDL-cholesterol. Také příznivě ovlivňuje krevní tlak. Zařazením sójového mléka do vašeho jídelníčku má pozitivní vliv na zdraví srdce.

Zmírňuje problémy spojené s menopauzou

Sójové mléko poskytuje úlevu od mnoha zdravotních problémů spojených s postmenopauzou. Studie naznačují, že sójové isoflavonoidy mohou pomáhat udržovat hladiny estrogenů u žen v menopauze. Příjem sójového mléka může pomoci při prevenci nemocí, které se mohou vyskytnout v důsledku přirozené ztráty estrogenového hormonu.

Zmírňuje projevy osteoporózy

Dalším přínosem tohoto mléka je zmírnění příznaků a prevence vzniku osteoporózy, která vzniká nedostatkem vápníku. Vzhledem k tomu, že  sójové mléko obsahuj vápník, lze říci, že sójové mléko pomáhá udržovat hladinu a doplňovat tento potřebný minerál.

Silný antioxidant

Antioxidační účinky sójových isoflavonoidů mohou pomoci při určitých chronických onemocněních. Sójové mléko nebo tofu má antioxidační a hepatoprotektivní vlastnosti, které pomáhají snižovat oxidační stres a možné poškození. Studie naznačují, že může být prospěšné při prevenci poškození jater způsobené oxidačním stresem.

Pro štíhlý pas

Sojové mléko přispívá nejen k udržení hmotnosti, ale také k redukci hmotnosti. Hormonální účinky sójových isoflavonoidů působí na inhibici adipogeneze, což vede ke snížení objemu tukové tkáně. Zařazením sojového mléka můžete nejen zhubnout, ale také snížit hladinu špatného LDL cholesterolu.

Prevence rakoviny

Vědecké výzkumy naznačují, že sójového mléka by mělo být součástí každé ženy v období menopauzy, díky tomu, že příznivě ovlivňuje hladinu estrogenu, která je často spojena s rizikem rakoviny prsu. Všeobecně se doporučuje konzumovat veškeré sójové produkty, kterou mohou hrát klíčovou roli v prevenci tohoto onemocnění.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat