Prostreno.cz

Avokádový olej ochrání dásně, oči a má protirakovinné účinky

Avokádový olej se získává lisováním či odstřeďováním kaše z rozemletých plodů hruškovce amerického neboli avokáda. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních rostlin pocházející z Mexika. Všimněte si, že tento blahodárný olej je pro své účinky hojně využíván v kosmetickém průmyslu, ale působivé jsou i jeho účinky při vnitřním užití. Proč na něj v některých kulturách nedají dopustit?

Avokádový olej obsahuje celou řadu živin a sloučenin. Vysoká hladina vitaminů A, E a D poskytne hned několik zdraví prospěšných účinků, protože tyto vitaminy působí jako antioxidanty. Přítomný hořčík je potřebný pro zdraví kostí a vyrovnávání hladin neurotransmiterů.

Dále obsahuje mastné kyseliny. Mononenasycené a polynenasycené tuky jsou „dobré" protizánětlivé tuky, které naše tělo potřebuje pro správnou funkci organismu. Avokádový olej má vysokou hladinu kyseliny olejové (omega-9) a mírné hladiny kyseliny linolové a kyseliny linolenové (omega-6 a omega-3). I při poměrně malém množství omega-3 má tento olej silné pozitivní účinky na tělo. Dále obsahuje beta-sitosterol, což je technicky fytosterolová sloučenina, ale chová se podobně jako dobré formy cholesterolu, což dále pomáhá mononenasyceným a polynenasyceným tukům zlepšit celkové zdraví.

A jaké jsou benefity tohoto cenného oleje?

Zlepšuje kardiovaskulární zdraví

Pravidelná konzumace avokádového oleje, může zlepšit zdraví vašeho srdce snížením krevního tlaku. Studie prokázaly, že avokádový olej může ovlivňovat hormonální odezvu v ledvinách, což pomáhá udržet krevní tlak na uzdě. Tím vás může chránit vás před vznikem aterosklerózy a jinými kardiovaskulárními chorobami.

Pro zdravé oči

Karotenoidy nalezené v avokádovém oleji se v těle změní na vitamin A a poté mohou působit jako antioxidant, čímž eliminují oxidační stres a snižují riziko chronických onemocnění. Konkrétně je vitamin A spojen se zdravím zrakem, protože může pomoci eliminovat makulární degeneraci a zpomalit vývoj katarakty.

Snižuje zánět

Mononenasycené tuky mají protizánětlivé schopnosti. Pomáhají nejen vyrovnávat hladinu cholesterolu, ale také zklidňují zánět v tkáních i v krevních cévách, tepnách, svalech, kloubech, zkrátka v celém těle. To je zvláště důležité pro osoby trpící artritidou, které mohou zařazením avokádového oleje do své stravy, pocítit úlevu od bolesti spojené s tímto onemocněním.

Pro štíhlý pas

Takzvané dobré tuky, které jsou přítomné v avokádovém oleji, mají pozitivní vliv na ukládání tuků, respektive dochází k menšímu ukládání. Díky této schopnosti budete pociťovat více energie, a hlavně vaše tělo nebude ukládat, což velmi příznivě podpoří vaše snahy o hubnutí.

Zlepšuje trávicí účinnost

Pro tělo, je důležité, abyste vstřebali co nejvíce živin z jídla, a pokud jde o avokádový olej, může výrazně zlepšit schopnost vašeho těla absorbovat karotenoidy. Vysoký obsah mononenasycených tuků z avokádového oleje zvyšuje biologickou dostupnost těchto karotenoidů, které jsou mimo to také přítomny v tomto oleji.

Protirakovinné účinky

Přítomné fytosteroly a karotenoidy, stejně jako mono a polynenasycené tuky v tomto oleji, pomáhají snižovat oxidační stres neutralizací volných radikálů. Volné radikály jsou vedlejší produkty buněčného metabolismu v těle a mohou způsobit buněčnou mutaci, a dokonce vést k rakovině.

Ochrání váš chrup

Jistě již znáte techniku zvanou oil pulling neboli kloktání oleje. Právě k těmto účelům je více než vhodný i avokádový olej, protože může blokovat uvolňování zánětlivých sloučenin nazývaných cytokiny. V případě parodontózy může účinně zabránit tomuto druhu zánětu a udržet vaše zuby a dásně zdravé a silné.

Pro krásnou pleť

Vysoká hladina vitaminu E spolu s dalšími silnými antioxidanty činí z avokádového oleje ideální prostředek k vyčištění pleti. Vitamin E má určité antioxidační schopnosti, pomáhá stimulovat růst nových buněk, chrání kůži před infekcemi, snižuje zánětlivé problémy včetně ekzému, růžovky a zlepšuje celkový mladistvý vzhled pokožky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat