Prostreno.cz

Obyčejný pórek má neobyčejné vlastnosti

Pórek se řadí mezi nejstarší zeleninu na světě a jsou mi přisuzovány zvláštní zdraví prospěšné vlastnosti! I když často stojí v pozadí za svými příbuznými, tedy cibulí a česnekem, je téměř stejně užitečný jako oni dva. Co všechno dokáže? Počítejte i s přísunem pozitivní energie!

Příjemná cibulová chuť zdaleka není ten jediný důvod, proč byste pórek měli zařadit do svého jídelníčku. Tato na skus tvrdá a křupavá zelenina může pomoci s mnoha zdravotními problémy! Rychlejší metabolismus, ale i podpora vašeho srdce? Počítejte s jeho neobyčejnou silou!

Vzpruha pro mozek

Fosfor se velmi výrazně podílí na činnosti mozku a celkově se stará o všechny nervové tkáně. Jestliže se cítíte unaveni, na vině může být právě jeho nedostatek. Slušné množství ho je například v oblíbených kolových nápojích. V těch je však i spousta dalších nežádoucích látek a velké množství cukru. Řešení? Pórek! U něj se nemusíte obávat jiných škodlivin a už vůbec není nutné řešit nějaký cukr!

Lepší zrak

Pór je bohatý na vitamin A. Ten je známý tím, že zlepšuje noční vidění. Celkově je nezbytný pro zdraví očí. Rovněž obsahuje velké množství antioxidantů. Ty bojují proti volným radikálům, které často stojí za degenerací a dalšími problémy, které podporují stárnutí. Zeaxanthin a lutein. Tyto dvě sloučeniny chrání citlivé oční tkáně před škodlivým UV zářením a předcházejí vzniku šedého zákalu. Co víc si přát?

Čistá střeva

Pórek zároveň vykazuje antivirové a antimikrobiální vlastnosti. Jakmile se dostane do vašeho žaludku, je zahájena produkce kyseliny sulfenové, která neutralizuje škodlivé bakterie a mikroorganismy. Díky tomu nehrozí, že se nezvaní návštěvníci dostanou do střev.

Zdravé srdce

Další výhodou konzumace zmíněného druhu zeleniny je vysoký podíl kyseliny listové. Ta je přítomna ve všech částech této rostliny. Podporuje zdraví srdce a zajišťuje správnou rovnováhu hladiny homocysteinu. Jen tak pro vysvětlenou, pokud je v organismu této aminokyseliny více, než by být mělo, může dojít k poškození kardiovaskulárního systému, nebo dokonce k otravě krve.

Příjemnější trávení

Pórek? Je skvělým zdrojem probiotických sacharidů. Ty „krmí“ dobré bakterie v žaludku a ulehčují trávení enzymů. Díky vysokému množství vlákniny také zaručuje správný pohyb střev a zrychluje metabolismus.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat