Prostreno.cz

Maso na jídelníček patří. Tyhle důvody vás přesvědčí

Konzumace masa je velmi důležitá pro naše zdrav. Eliminuje kožní onemocnění, posiluje imunitní systém, dodává dlouhodobou energii, podílí se na výstavbě a opravě tělesných tkání a ochraně těla před infekcemi. Dále také pomáhá při výrobě hemoglobinu a je bohatým zdrojem proteinů neboli bílkovin a dalších esenciálních aminokyselin. Vidíte, že čas od času to vůbec není špatná složka naší potravy.

Drůbež, vepřové maso, hovězí maso, jehněčí, mořské plody jsou některé z typů masa, které jsou stejně důležité jako chutné. Obecně platí, že je prospěšnější konzumace libového masa, i když například u ryb tuk není vůbec na škodu.

Společným jmenovatelem ve všech těchto případech je protein, který zkrátka potřebujeme. Protein konvertuje na energii v našem těle a pomáhá řídit každodenní funkce našeho organismu. Doporučený denní příjem bílkovin je samozřejmě individuální, například kojící matky, sportovci a senioři by měli mít vyšší příjem bílkovin, než ostatní jedinci. Pro dospělého člověka se doporučuje konzumace 0,8 g bílkoviny na kilogram jeho hmotnosti denně. To znamená, že žena vážící například 65 kg by měla denně zkonzumovat přibližně 52 g bílkovin.

Nutriční hodnoty masa

Zatímco mořské plody poskytují dobré množství omega-3 mastných kyselin včetně DHA a EPA, bílkovin, vitaminu A, vitaminu B, vitaminu D. Drůbež a červené maso poskytují bílkoviny, vitamin A, B, D a minerály, jako je zinek, hořčík a železo. Všechny tyto živiny jsou potřebné pro různé funkce těla a pomáhají svým vlastním způsobem.

Podpora imunity

Různé druhy masa obsahují velké množství zinku, což pomáhá zvyšovat obranyschopnost těla. Díky svým antioxidačním vlastnostem je zinek odpovědný za tvorbu protilátek proti volným radikálům, které nás vystavují vyššímu riziku chronických onemocnění. Živočišný protein také pomáhá při výrobě různých protilátek, aby chránilo naše tělo před infekcemi. Omega-3 mastné kyseliny z mořských živočichů jsou další klíčovou složkou naší imunity. Dalším minerálem nacházejícím se v mořských plodech je selen, který je také známý svými posilujícími účinky. V poslední řadě nesmíme opomenout ani vitamin A, který zlepšuje fungování reprodukčního systému.

Růst svalové hmoty

Živočišný protein se podílí na vytváření a opravě tělesných tkání a celkově zlepšuje svalovou aktivitu. Tkáně a svaly jsou vyrobeny z bílkovin, což je důvod, proč jedinci, kteří budují svalovou sílu, výrazně zvyšují svůj příjem bílkovin. Protein a zinek v mase pomáhají při růstu a regeneraci svalů.

Napomáhá trávení

Spolu s bílkovinami poskytuje maso také esenciální aminokyseliny, které pomáhají při trávení. Vzhledem k tomu, že je naše tělo nemůže samo o sobě vyrábět, musí být získány z jídla. Existuje devět esenciálních aminokyselin, jmenovitě histidin, leucin, lycin, isoleucin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan, valin a maso poskytuje všech devět, a proto se často označuje jako kompletní protein. Dále přítomný vitamin D posiluje kosti a je nezbytný pro absorpci a metabolismus vápníku.

Zlepšuje cirkulaci krve

Železo je jedním z klíčových minerálů, které pomáhají zajistit správný krevní oběh a transport kyslíku do všech buněk. A různé druhy masa jsou dobrým zdrojem železa. Nedostatek železa může vést k vážným zdravotním problémům a je zpočátku rozpoznán slabostí, nedostatkem koncentrace a únavou. Konzumace potravin bohatých na železo spolu s potravinami bohaté na vitamínem C zvyšuje jeho absorpci.

Chrání zdraví srdce

Mastné kyseliny známé jako omega-3 v mořských plodech udržují srdce zdravé a snižují rizika kardiovaskulárních poruch. Pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin sníží riziko srdečního záchvatu, mrtvice a arytmii. Typy vitaminů B, které maso poskytuje, jak je niacin, kyselina listová, thiamin, biotin, kyselina pantothenová, vitamin B12 a vitamin B6 pomáhají při tvorbě hormonů, červených krvinek a fungování nervového systému. Tyto vitaminy také pomáhají produkovat energii v těle a udržují srdce a nervový systém zdravý.

Pro zdravou pleť, vlasy a oči

Spotřeba masa bohatého na omega-3 mastné kyseliny je přínosná pro zdravou pokožku a vlasy. Mastné kyseliny chrání kůži před UV zářením a obnovují přirozenou hydrataci kůže. Vitamin A v něm zajišťuje silné kosti, zuby, zdravou pokožku a oči. Příjem masa je také spojen se zlepšením stavu mnoha kožních onemocnění, jako je psoriáza, ekzém a dermatitida.

Zlepšuje výkon mozku

Zahrnutí kyseliny dokosahexaenové (DHA) a kyseliny eikosapentaenové (EPA), které se vyskytují u různých druhů ryb, podporuje kognitivní funkce a růst mozkových buněk. Zlepšují koncentraci a celkové fungování mozku.

Vývoj plodu

Těhotné ženy obvykle minimalizují spotřebu ryb v důsledku z obavy z obsahu rtuti, která může negativně ovlivnit růst a vývoj nenarozeného dítěte. Omega-3 mastné kyseliny přítomné v rybách však pomáhají vývoji mozku a očí u dětí. Je také známo, že potlačuje depresi, která je běžná během těhotenství a po něm.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat