Prostreno.cz

Bojujete s únavou? Vsaďte na potraviny, které vás rychle proberou

Podzimní období je čas různých chřipek, nachlazení a většina z nás se potýká s celkovou slabostí a únavou organismu. Ani zvýšení počtu hodin spánku s únavou nijak neskoncuje, kolikrát ba právě naopak! Můžete se cítit ještě více unaveni. S únavou vám paradoxně může pomoci pravidelný pohyb a také správná strava.

Naše tělo potřebuje na zimu načerpat dostatek vitaminů a minerálů, aby ve zdraví přečkalo zimní období a těšilo se opět z prvních jarních paprsků. Máme pro vás několik top potravin, které dodají vašemu tělu vše, co potřebuje a hlavně vám dobije baterky.

Zelený čaj

Pokud patříte mezi milovníky čajů, tak správnou volbou je v tomto období čaj zelený. Již dva šálky denně vám doplní energii na celý den, a navíc vás příjemně zahřejí. Zelený čaj obsahuje polyfenoly, které napomáhají vyrovnávat hladiny stresových hormonů, doplňují energii a zlepšují koncentraci. Navíc podporují funkci metabolismu.

Banány

Banány obsahují dostatečné množství draslíku, které tělo potřebuje k přeměně cukrů na energii. Také obsahují vitamin B a C, omega-3 mastné kyseliny, omega-6 mastné kyseliny, vlákninu a sacharidy, to vše bojuje s únavou. Navíc, přírodní cukry jako sacharóza, fruktóza a glukóza jsou nezbytné pro rychlé doplnění energie. Denně si dopřejte 2 banány a váš organismus bude hydratovaný a plný energie.

Semínka a oříšky

V těchto cenných plodech je ukryta spousta důležitých tuků, které naše tělo potřebuje. Ze semínek s únavou nejlépe zatočí dýňová, která jsou bohatá na bílkoviny, omega-3 a vitaminy B1, B2, B5 a B6. Dále obsahují mangan, hořčík, fosfor, železo a měď. Všechny tyto živiny posilují imunitní systém, doplňují potřebnou energii a bojují s příznaky únavy.

Z ořechů byste měli sáhnout po vlašských oříšcích. Denně stačí jen ¼ hrnku vlašských ořechů na doplnění potřebné energie. Ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snadno potlačují příznaky únavy a zmírňují příznaky deprese.

Luštěniny

Již naše babičky dávaly v chladném období přednost luštěninám. Ať už sáhnete po čočce, fazolích či hrachu neuděláte chybu. Například fazole mají vysoký obsahu komplexních sacharidů a minerálních látek, tím dodají vašemu tělu potřebnou energii a účinně předcházejí únavě.

Ovesné vločky

Ovesné vločky obsahují kvalitní sacharidy, které se uvolňují postupně a poskytují tak palivo pro váš mozek během celého dne.

Mléčné výrobky

Vybírejte si mléčné výrobky s vysokou hodnotou probiotik a bílkovin. Probiotika obsažená například v jogurtu mohou zmírnit i příznaky chronického únavového syndromu. A mimo to hrají klíčovou roli ve vašem zažívacím traktu.

Což takhle dát si špenát

Špenát je bohatý na železo, které je klíčové pro krvetvorbu a s tím je spojené okysličování celého organismu. Tento proces následně pomáhá tělo vyrábět potřebnou energii a bojuje tak s únavou. Dále je špenát plný hořčíku, draslíku a vitaminů C a B.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat