Prostreno.cz

Neznámý kafr pomůže na známé zdravotní neduhy

Kafr se získává z tropického stromu jménem skořicovník kafrový, tento strom pochází původem z východní Asie. Kafr je již po staletí využíván v tradiční čínské i v ajurvédské medicíně. Olej má velmi silné aroma, podobně jako mentol, a mnoho přínosů pro zdraví i krásu. Kolik možností využití kafr má?

Kafr se také historicky používal k odpuzování škůdců, takzvané kafrové koule se používali na odpuzování molu šatního k ochraně oděvů a skladovacích prostor.

V tradiční medicíně se kafr také užívá vnitřně, a to pouze v malých dávkách, protože ve větší dávce je kafr toxický. Dnes si představíme několik způsobů, jak kafr vytěžit na maximum při vnějším používání. Pokud byste chtěli kafr užívat vnitřně, svěřte se raději do péče odborníka, sami to opravdu nezkoušejte.

Uleví bolavým svalům a urychlí léčbu zánětu

Mezi hlavními účinky kafru patří takzvaný derivační účinek. To znamená, že dráždí sliznici, způsobuje lokální prokrvení a tím urychluje i léčbu zánětu. Kafr má také mírné analgetické účinky. Díky těmto účinkům je tak kafr běžně součástí hřejivých mastí a gelů, které podpoří jeho rychlé vstřebávání do kůže. Během vmasírování pozitivně působí při revmatických onemocněních a únavě svalů.

Uvolní dýchací cesty

Éterický kafrový olej můžete také smíchat s pár kapkami nosného oleje a rozetřít na hrudník. Kafr díky svým hřejivým účinkům přispívá k uvolnění dýchacích cest, a navíc jeho vůně pomáhá navodit klidný spánek.

Pro krásnou pleť

Kafr je vhodný pro mastnou a problematickou pleť se sklonem k akné. Olej smíchejte nejlépe s pleťovým mlékem či nosným olejem a aplikujte na pokožku. Kafr také přispívá k léčbě ekzémů a mykózy nehtů. Mírní svědění a podráždění.

Stimuluje růst vlasů

Kafrový olej je také používán při mytí vlasů. Stačí přidat jen pár kapek do šamponu či kondicionéru. Kafr podporuje růst vlasů tím, že stimuluje krevní oběh v blízkosti pokožky hlavy, která udržuje vlasy zdravé.

Mimo to se kafr používá také proti vším podobně jako tea tree oil. Při tomto použití ho můžete přidat do vodní lázně, či smíchat s nosným olejem a udělat vlasový zábal, který necháte působit několik minut. Poté vlasy omyjete běžným šamponem. Opakujte dle potřeby.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat