Prostreno.cz

Pití kávy vás skutečně udělá šťastnějšími

Na podzim obecně býváme smutnější, skeptičtější a podrážděnější. Že vám to zní hodně povědomě, protože se špatnou náladou bojujete den co den? Možná je to tím, že pijete málo kafe! Už jste ho dnes měli?

Káva je celosvětově oblíbeným nápojem i vzpruhou, na kterou při únavě sází drtivá většina lidí. Jenže pozor, černé zlato neplatí jen za spolehlivého zprostředkovatele energie, tenhle stimulant vám prý bezprostředně po konzumaci také zažene chmury a navodí dobrou náladu! Jako vážně?!

Ani doušek nazmar? Přesně tak

Podle poslední americké studie uskutečněné Harvardovou univerzitou může káva skutečně pomoci lidem, aby se ve svém životě cítili mnohem šťastnější. Její účinky jsou dokonce tak slibné, že tamní vědci připouští souvislost mezi kofeinem a nižším počtem sebevražd. Jaká je denní doporučená dávka, jež má navodit pocit té největší psychické pohody? Prý dva až čtyři šálky, doporučují harvardští experti. Vás ale určitě zajímá, jak ke svému převratnému „objevu“ vlastně došli, viďte?

Náročný a rozsáhlý průzkum, který se vyplatil

Hodně překvapivé a nadějné závěry výše zmíněné studie vlastně vzešly z přezkoumání několika předchozích výzkumů, do nichž bylo zahrnuto celkem 40 tisíc mužů a více než 150 tisíc žen. Odborníci se zaměřili na životní styl respondentů, jejich stravovací návyky i náchylnost k depresím. Velká pozornost pochopitelně směřovala také k tomu, zda jsou adepti pravidelnými konzumenty černého zlata, nebo dávají přednost úplně jiným nápojům. Po dlouhých letech bádání, kdy se data průběžně shromažďovala a analyzovala, vědci přišli s jasným poselstvím. Takže?

Kdo kávu pije, tomu se lépe žije

Podle nich je aromatický povzbuzovač stejně účinný jako běžně předepisovaná antidepresiva, neboť už po pár doušcích stimuluje centrální nervový systém k větší produkci neurotransmiterů v mozku, konkrétně pak noradrenalinu, serotoninu a dopaminu. Přesně z tohoto důvodu vám pak vypitý šálek přivodí dobrou náladu i pozitivní přístup, takže vlastně funguje jako zaručený „prášek na nervy“. Pokud je tohle opravdu způsob, jak celosvětově omezit počet sebevražd, to nejspíš ukáže čas, každopádně jedno je dle specialistů jisté. Máte-li chmury, dopřejte si kafíčko, hned se na svět začněte usmívat!





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat