Prostreno.cz

Domácí vajíčka jsou nutričně vyváženým pomocníkem při hubnutí

Vejce mnozí považují za superpotravinu! Jsou dostupná, plná vitaminů a nutričně vyvážená, skvěle chutnají a v kuchyni je lze použít na sto způsobů. Obsahují velký podíl proteinu a patří k ideálním pomocníkům při hubnutí nebo nabírání svalové hmoty! Chcete důkaz?

V minulosti bylo vejce mylně spojováno s vysokým obsahem cholesterolu, takže lidé s ním v rámci svého jídelníčku dost šetřili. Naštěstí doba pokročila, a dnes se již ví, že vejce má stole své nezastupitelné místo. Znáte všechny jeho pozitivní přínosy pro naše zdraví?

Obsahuje vitaminy a minerály

Jedním z důležitých prvků, proč bychom měli jíst vejce klidně každý den, je jejich vysoký obsah vitaminů a minerálů. Obsahují například vitamin A, který je důležitý pro naše oči a pokožku. Dále vitamin B, ten podporuje správnou funkci nervového systému, kam spadá i správné fungování mozku a paměť. Působí i jako antioxidant, jež tělo zbavuje nežádoucích látek. Vitaminy E a D zase zajišťují vstřebávání vápníku a správný růst kostí. Pokud se podíváme na obsah minerálů, celá vejce se mohou pochlubit fosforem, selenem, vápníkem a zinkem.

Ukrývá se v něm kvalitní protein

Vejce obsahuje bílkoviny, které jsou pro naše tělo vhodnější než třeba proteiny z masa. Najdete je převážně v bílku, proto se často při redukčních dietách setkáte s receptem na omeletu právě z vaječných bílků. Vaječný protein je velmi dobře stravitelný a cenit bychom si ho měli i pro jeho obsah esenciálních aminokyselin. Zajímavé také je, že během různých úprav v kuchyni se nutriční hodnota vajíček mění, avšak podíl proteinu zůstává vždy stejný.

Napomáhá hubnutí a kardiovaskulárnímu systému

Rozhodli jste se hubnout? Potom by ve vašem denním příjmu určitě neměla chybět celá vejce. Díky kvalitním bílkovinám dodáte tělu energii a pocit plnosti, který dlouho vydrží, a navíc zkrotíte chuť na další jídlo. Vzhledem k tomu, že ztráta hmotnosti je spojena s kardiovaskulárním zdravím, konzumace celých vajíček pomáhá předcházet srdečním poruchám, jako je hypertenze a koronární arterie.

Lze je jíst ke snídani, obědu i k večeři

Připravte si míchaná vejce ke snídani, a to na křupavém celozrnném toustu. Doplnit je můžete o čerstvou pažitku. K obědu si vykouzlete například omeletu, do které zakomponujte svoji oblíbenou zeleninu a koření. K večeru se pohostěte zeleninovým salátem, který doplňte o osminky vajíček uvařených natvrdo. Na závěr celé dílo zakápněte zálivkou z olivového oleje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat