Prostreno.cz

Šťáva z granátového jablka je vitaminovou bombou pro tělo

Tisíce let prověřený elixír mládí a hlavně zdraví. Granátové jablko bylo bráno jako symbol plodnosti a života napříč mnoha kulturami. Dopřejte si jeho účinky i dnes a zařaďte tento nevídaný koktejl vitaminů, antioxidantů a minerálů do svého jídelníčku. Z čeho budete nadšení?

Kategorie „super food“ již čítá řadu potravin, u kterých byl prokázán mimořádně pozitivní vliv na lidský organismus. Již od pradávna patří do této skupiny i granátové jablko. Jeho rudě červenou šťávu si zamiluje každý, kdo chce svému tělu dopřát opravdový vitaminový koktejl!

Dějiny stromu života

Strom rodící toto zázračné ovoce se nazývá granátovník a najdete ho hlavně v oblasti Středozemí. Plody mají okolo dvanácti centimetrů a pod tvrdou slupkou se ve sladké dužině ukrývá až 600 semen.

Starověká náboženství používala jablíčka jako dekoraci a symboliku spojení se stromem života. Tradičně znázorňovala plodnost, dlouhověkost a štěstí. Byla využívána při různých oslavách a rituálech. Zajímavý je také fakt, že granátovník žije velmi dlouho a nikdy netrpí žádnými onemocněními nebo škůdci. Možná jsou to právě silné antioxidanty, které udržují i samotnou rostlinu ve skvělé kondici.

Elixír zdraví

Doslova životabudič či elixír zdraví. Toto označení si granátové jablko zaslouží hlavně pro jeho pozitivní vliv jak na mužský, tak ženský organismus. Napomáhá totiž obnovit hormonální rovnováhu u obou pohlaví, podporuje libido a zlepšuje sexuální život! Pokud tedy plánujete potomka, určitě ho zařaďte do svého jídelníčku.

Vitaminová bomba

Už vypitím jedné sklenice šťávy do sebe dostanete mnoho vitaminů skupiny B (B1, B3, B5, B6, B9) A, C, E, K, dále enzymy a aminokyseliny. Z minerálů najdete v tomto ovoci draslík, zinek, měď, fosfor, sodík, selen, ale i železo a vápník! A to už je pořádný koktejl, který vaše tělo teď v zimě určitě uvítá!

Hubnutí

Pomocníků při hubnutí se v přírodě nachází hodně, nicméně granátové jablko má všechny předpoklady stát se jedničkou v cestě za štíhlou postavou. Je totiž chutné, nízkokalorické, zlepšuje metabolismus, podporuje trávení a vylučuje z těla škodlivé toxiny. Přidávejte si červená zrníčka do salátů, nebo jejich chutě spojte s masem při pečení.

Rudý antioxidant

Čerstvě vymačkaná šťáva má silné antioxidační vlastnosti, které tělo využije v boji proti řadě nepříjemných nemocí. Dokáže snížit krevní tlak, odstraňuje z těla cholesterol a čistí cévy. Navíc chrání játra a ledviny před poškozením volnými radikály. Nedávné klinické studie také poukázaly na fakt, že obsažené léčivé látky mají velmi pozitivní účinky při léčbě Alzheimerovy choroby.

Zdroj: www.naturehealing.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat