Prostreno.cz

Tuky v kuchyni, které vám opravdu škodí

Zdravé tuky jsou životně nutnou součástí stravy. Používají se při vaření a jsou důležité pro výživu tukové a nervové tkáně. Co se stane, když je nahradíte ztuženými tuky, rafinovanými oleji si smaženými pokrmy? Připravte se na srdeční nemoci, poruchy psychiky nebo nemoci kloubů.

Směs různých olejů bez uvedení druhy jsou k mání naprosto v každém supermarketu. Na policích a v regálech stojí olej rostlinný, stolní, pokrmový, salátový nebo snad fritovací. Obvykle se jedná o lacinější oleje, jejich základem je zpravidla rafinovaný sójový, slunečnicový nebo řepkový olej. Je to dobře? Rozhodně ne!

Co z kuchyně vyhodit?

Specialista na přírodní medicínu MUDr. David Frej dokonce tvrdí, že běžně prodávané salátové oleje s obchodní značkou omega-3 bývají až ze 70 procent založené na řepkovém oleji. Podle tohoto odborníka oleje, které obsahují převahu (přes 60 procent) omega-6 mastných kyselin, tedy kyseliny linolové, není vhodné používat na vaření ani do dresinků.

Patří k nim oleje slunečnicový, sójový, kukuřičný, bodlákový, z pšeničných klíčků či hroznový. Pokud chcete žít zdravěji, vyvarujte se také olejů v plastových lahvích. V kombinaci s plastem se totiž tvoří toxické chemikálie. V souhrnu je však třeba dávat si pozor hned na několika frontách.

Nevhodné tuky a oleje s převahou omega-6 kyselin

Z obchodu byste si neměli přinést margaríny, světlicový olej či rafinovaný palmový olej. Konkrétně ten obsahuje mnoho škodlivých látek z chemické výroby. Ovšem ani slunečnicová varianta není tak docela bez viny, jak již bylo uvedeno. Zastudena lisovaný slunečnicový olej se nehodí pro pravidelné vaření a tepelnou úpravu. I on totiž obsahuje poměr nezdravých omega-6 kyselin ku zdravým omega-3 tukům 200 : 1. (David Frej přitom uvádí, že zdravý poměr vypadá úplně jinak. Je to 2 : 1.) A co takhle, když podlehnete sójovému vábení?

Příznivější varianty

Sójové boby se drtí, suší, zahřívají a lisují na vločky. Ne, ani s tím díru do světa neuděláte. A to podobné platí i pro olej kukuřičný, bavlníkový (původně odpad při výrobě bavlny), olej z rýžových otrub, olej z hroznových jadérek a olej z pšeničných klíčků.

„Z rostlinných tuků konzumujeme jen takové, které se při zpracování zahřívají na méně než 50°C, tedy jsou zastudena lisované. Pokud používáte extra panenský olivový olej, přepuštěné máslo, kokosový či nerafinovaný řepkový olej, máte vyhráno,“ uvádí David Frej prostřednictvím své knihy Tučné superpotraviny a oleje. Takže, máte jasno?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat