Prostreno.cz

Jste pořád unavení? Může za to cukr či kofein

Zíváte od rána do večera a mnete si oči, přičemž byste ze všeho nejraději usnuli přímo na pracovním stole? Možná je to tím, že jste se po ránu nenasnídali, lijete do sebe litry kafe a zanedbáváte příjem vitaminů!

Zase vám zoufale schází energie, takže do sebe dnem vzhůru obracíte jeden „energeťák“ za druhým? Je docela dost možné, že si pomyslné baterky vybíjíte sami, čímž se zbytečně připravujete o elán i vitalitu. Jak a čím?

Hřešíte sladkým. Až moc

Bonbóny, sušenky, čokoládové tyčinky. Doslova si na nich ujíždíte? Pak se nesmíte divit, že se cítíte jako po absolvování pochodu Praha – Prčice. Potraviny s vysokým obsahem „bílého zla“ sice dovedou „nakopnout“, ale způsobují prudké výkyvy hladiny cukru v těle, takže po jejich konzumaci dochází k útlumu a ještě větší vyčerpanosti. Pořád se balíčku oplatek odmítáte jen tak vzdát? Pak vás musíme varovat, že tyhle „mňamky“ značně urychlují stárnutí pokožky a také zhoršují zdraví ústní dutiny.

Přeháníte to s kávou

Všichni víme, že černé zlato je spolehlivým stimulátorem. Jenže nic se nemá přehánět! Ze závěrů americké studie publikované v magazínu Journal of the American Medical Association (JAMA) jednoznačně vyplývá, že jedinci, kteří v odpoledních hodinách konzumují neadekvátní množství kávy, častěji trpí únavou, protože jim kofein zkracuje délku nočního spánku. Žádnou výjimkou prý nejsou ani potíže s koncentrací, poruchy srdečního rytmu, bolesti hlavy, překyselený žaludek nebo nervozita.

Nedbáte o příjem vitaminů a minerálů

Co má vaše stravování společného s tím, že jste malátní a nic se vám nechce? Dá se říct, že úplně všechno. Pokud totiž záměrně kašlete na příjem důležitých živin, je vysoce pravděpodobné, že vám v organismu chybí železo, hořčík a vitaminy C a B12. Dlouhodobá absence těchto látek stojí nejen za nízkou úrovní energie, ale i kolísáním nálad. Tedy alespoň tak to sděluje nedávná americká studie, která se zaměřila na kvalitu života moderní populace.

Nesnídáte. A to je špatně

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, proto byste ji neměli vynechávat. Pomůže vám totiž zrychlit metabolismus a neméně prospěšná je i pro duševní ostražitost a dostatek fyzických sil. Takhle to vidí výživoví poradci, kteří se domnívají, že nesnídající lidé bývají častěji unavení a náchylnější k přejídání, proto vykazují i vyšší index tělesné hmotnosti.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat