Prostreno.cz

Na zpožděnou menstruaci či průjem zafunguje obyčejná saturejka

Saturejka je nejen koření, ale i lék. V jakých případech vám vytrhne trn z paty? Vzpomeňte si na ni, až se vám zpozdí menstruace, nebo vás postihnou břišní křeče!

Saturejka zahradní (Satureja hortensis) pochází ze Středomoří a je populární především v balkánských zemích, například v Řecku nebo v Bulharsku, kde ji najdete pod názvem čubrica. V poslední době se pro své léčivé účinky a snadné pěstování dostává i do české kuchyně. Svým zajímavým vzhledem líbivě obohacuje i zahrádky, což není žádné překvapení.

Saturejka je jednoletá aromatická bylina s rozvětvenou lodyhou a bílými, růžovými nebo světle fialovými kvítky. Množí se většinou sama vypadanými semínky, což umožňuje její využití od jara do zimy. Sklízí se v době květu, obvykle od června do září. Zpracovává se přitom celá nadzemní část rostliny, která se suší nejlépe ve stínu. Letos ji do své bylinkové sbírky přidejte i vy. Z jakých důvodů neprohloupíte?

Nejen na maso a proti nadýmání

Saturejka obsahuje silice, minerální látky, stopové prvky (vápník, draslík, železo, sodík, fosfor), vitaminy A, C, riboflavin a niacin. Silice saturejky má antiseptické účinky, kterých se využívá při výrobě mýdel, zubních past nebo hojivých mastí. Tato rostlinka značně zlepšuje stravitelnost pokrmů, zvláště u těžkých masitých nebo nadýmavých potravin, jako jsou luštěniny. Podporuje trávení a omezuje nadýmání a její uplatnění v kuchyni je velmi široké (1).

Saturejkou se doporučuje kořenit maso i ryby, přidává se do klobás, k zelenině nebo houbám. Bývá součástí kořenících směsí, obsahuje ji též provensálské koření. Pro zachování jedinečného aroma této bylinky je nejvhodnější přidat ji do jídla až před koncem varu.

Ženská záchrana i domácí lékař

Mezi léčebné vlastnosti saturejky patří schopnost zvyšovat krevní tlak. Dále pročišťuje plíce, prospívá zraku a působí proti nechutenství. Ve formě čaje podporuje vylučování žaludečních kyselin, pomáhá léčit zánět žaludku a tenkého střeva, vhodná je při akutních a chronických průjmech. Uklidňující vliv má i na břišní křeče. Také uvolňuje plynatost střev, vyhání střevní parazity a dokáže aktivovat slinivku břišní (1).

Pro ženy je vhodná v případě, že se jim zpozdí menstruace. Díky silici s výraznými antiseptickými účinky působí i proti virům, plísním, bakteriím a cizopasníkům. Také dezinfikuje dýchací ústrojí a podporuje vykašlávání (1).

Obvykle se podává ve formě nálevu připraveného z jedné kávové lžičky drogy na šálek horké vody. Užívá se dvakrát až třikrát denně. Ideální je používat saturejku pravidelně jako koření. Protože celkově posiluje organismus, neměla by chybět v žádné domácnosti (1).

Zdroj: názor autora, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6701305/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat