Prostreno.cz

Potlačováním kýchání riskujete zdraví

Že v některých situacích je kýchání krajně neslušné? Možná ano, ale nebraňte se mu, i kdyby vás mělo stát slušnou pověst. Nebo si snad chcete „zadělat“ na vážná vnitřní zranění?

Kýchání je obranný reflex, neboť odstraňuje z nosu bakterie, viry a dráždivé látky – například choroboplodné zárodky, prach, pyl či zvířecí alergeny. Ačkoli tato součást imunitního procesu hraje ve váš prospěch, ne vždycky se úplně hodí, aby si člověk takhle „ulevil“. Víte o tom svoje? Pak se nabízí otázka, zda je potlačování kýchání vůbec bezpečné. Nevymstí se vám, že svým hlasitým „hepčík“ nechcete narušit poradu nebo film v kině? Solidarita stranou, vážení. V sázce je až příliš mnoho!

Jde o život? Mohlo by

Zrovna nedávno britská média informovala o případu čtyřiatřicetiletého muže. Ten byl jednoho osudného večera převezen sanitkou do nemocnice, kde následujících sedm dní strávil na jednotce intenzivní péče s nasogastrickou sondou. Dotyčný měl opuchlý krk, potíže s polykáním i dýcháním, přičemž se mu také špatně mluvilo. Diagnóza? Utlumené kýchnutí, jemuž se ten nešťastník snažil zabránit stisknutím nosních dírek a pevně semknutými rty. Jenže to rozhodně neměl dělat.

Nebraňte se tomu, co je přirozené

Pokud totiž člověka „něco dráždí“, organismus se rušivého elementu snaží co nejrychleji zbavit. Jedná se o převážně nekontrolovatelný reflex, který slouží k otevření dýchacích cest. V podstatě to funguje tak, že tělo vyšle signál, vy se zhluboka nadechnete a zadržíte dech. Dále se zapojí bránice i mezižeberní svaly. Tím se vytváří tlak na hrudníku, což „přinutí“ jazyk, aby zůstat na patře. Tak se vzduch dostane pohodlně ven. Nebo by alespoň měl.

Časovaná bomba, která má drtivé následky

Rychlost takto vypuzeného aerosolu totiž dosahuje podle odborníků rychlostí až 150 kilometrů za hodinu. Vzhledem k tomu, že výše zmíněný pacient nenechal událostem volný průběh, vzniklý tlak, který neměl „kudy odejít“, způsobil vážná vnitřní poranění. Vyšetření následně prokázala, že došlo i k protržení měkkých tkání. Muž měl vlastně štěstí v neštěstí, neboť mohl přijít i k další vážné úhoně.

„Pokud se jedinec pokouší potlačit nebo zadržet kýchnutí, riskuje kromě jiného i nevratné poškození středního ucha. Síla, která vysokou rychlostí putuje přímo do Eustachovy trubice, může mít negativní vliv na schopnost sluchu,“ varuje lékař z americké Atlanty Jeffery Gallups. Takže asi tak. Ještě pořád nechcete svým „hepčík“ narušit pracovní poradu?





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat