Prostreno.cz

Lopuch je plevel s překvapivými kosmetickými účinky

Máte problém s vlasy, drahé prostředky nepomáhají a chcete se soustředit na jednoduchou a levnou pomoc? Lopuch větší (latinsky Arctium lappa) nabízí snadné řešení. Zároveň s ním lze v tomto předjarním období pročistit celé tělo od usazených škodlivin z předchozího zimního období.

Lopuch je dvouletá bylina dorůstající do výšky až jednoho metru i více. Roste prakticky kdekoli. Často se vyskytuje na pustých místech, kolem cest, na okrajích lesů a luk. Je rozšířený v Americe, Asii i Africe. Rostlina má velké drsné listy s plodovými pichlavými kuličkami, které známe snad všichni z dob dětství. Rády se zachytávají na šatech, v srsti domácích mazlíčků po procházce v přírodě a velmi špatně se vyčesávají z vlasů. To ale nic nemění na tom, že lopuch je velmi užitečnou rostlinou! Co všechno umí?

Pro krásné vlasy

Odvar z lopuchu dokáže zachránit nadměrně vypadávající vlasy, zbavuje lupů a má dobrý vliv na rychle se mastící kštici. Z kořene si lze připravit účinnou regenerační vlasovou lázeň. Do tří litrů vody vložte lžíci kořene lopuchu a 10 minut vařte. (Přidáním listů kopřivy, břízy nebo heřmánku se účinek ještě zvýší.) Po 15 minutách louhování slijte odvar přes sítko do umyvadla a předtím umyté vlasy v něm proplachujte nejméně pět minut, a to při současné jemné masáži vlasové pokožky.

Detoxikace

V tradiční lidové medicíně je lopuch považován za nejlepší bylinu k čištění krve. Dávné bylinkářky na něj nedaly dopustit, možná i proto se mu říkalo babí kořen. Samotný nebo v čajových směsích je vhodný v jarním období k očistě jater, při potížích zažívacích, močových, k potlačování ekzémů a lupénky. Jako obklady či koupele působí i proti akné, jeho dezinfekční i protizánětlivé účinky bývají legendární.

Lopuch zároveň podporuje látkovou výměnu, posiluje organismus a pomáhá proti jarní únavě. Kořeny této rostliny obsahují látky, které ničí choroboplodné bakterie a plísně. Mezi ty patří velké množství inulinu, sliz, glykosidy, hořčiny, třísloviny, minerální látky a antibiotické fytoncidy. Některé prameny uvádějí, že nejvíce léčivý je kořen čerstvý.

Využívají se však i mladé čerstvé listy k přímé konzumaci přidáním do zeleninových salátů, zároveň s listy pampelišky, řeřichy nebo lichořeřišnice s citronovou či jogurtovou zálivkou. Ve Francii a Itálii se lopuch dosud hojně pěstuje jako zahradní zelenina.

Jak připravit čaj?

Čistící čaj se připravuje z jedné lžičky drogy zalité čtvrt litrem vařící vody. Doba louhování je 10 minut. Čaj se pije 10 dní. Poté je třeba učinit dostatečně dlouhou přestávku, protože při delším popíjení se z organismu vylučují i mnohé prospěšné látky. (Toto pravidlo platí i při pití čaje z kopřiv nebo přesličky.)

Kořen lopuchu lze zakoupit v bylinkářství, či si ho nasušit v podzimním období, kdy se kořeny sklízejí. Lze jej též zamrazit, aniž by se tím snížil jeho účinek. Účinky lopuchu jsou velmi příznivé i přes jeho ne právě lahodnou chuť.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat