Prostreno.cz

Kde na podzim hledat antioxidanty? Po těchto potravinách sáhněte

Antioxidanty jsou velmi důležité látky – pomáhají chránit před řadou onemocnění, bojují proti příznakům stárnutí a mohou nám pomoci i ve snahách zbavit se nějakého kilogramu navíc. Obsaženy jsou hlavně v ovoci a zelenině – jenže čerstvé a dobré plody se, až na výjimky, na podzim a v zimě shánějí dost špatně.

Na jaké potraviny se tedy spolehnout, než se naše zahrádky a regály v obchodech naplní ovocem a zeleninou? Možná budete překvapeni…

1. Pistácie

Ořechy obecně obsahují antioxidanty flavonoidy, které působí mimo jiné silně protizánětlivě. Ovšem pistácie mají jednu obrovskou výhodu – můžete jich sníst více než ostatních ořechů, protože nejsou tak kalorické. A protože jsou v našich zeměpisných šířkách oblíbené hlavně okolo Vánoc, nyní je v obchodech seženete bez potíží!

2. Houby

Pravda, houby už nemají na přelomu podzimu a zimy zrovna sezonu, ale naštěstí máme žampiony a ostatní houby, které se pěstují celoročně ve speciálních sklepích, a jsou tak v obchodech k sehnání, kdykoli na ně dostanete chuť. A měli byste si je dopřávat tak často, jak chcete – jsou nízkokalorické, obsahují vitamin D, ale také velmi důležitý antioxidant ergothionein, který některé studie spojují s bojem proti některým typům rakoviny a jiné v něj vkládají naděje v souvislosti s léčbou HIV-pozitivních pacientů. Mimochodem, právě ergothionein je důvodem, proč některé výrobky určené k péči o pleť obsahují výtažek z hub.

3. Káva

Že jste celý život slýchali, že káva je vlastně zdraví škodlivá? Poslední dobou se ukazuje, že to byly spíše pomluvy než pravda. Káva totiž mimo jiné obsahuje kyselinu chlorogenovou, silný antioxidant, jenž pomáhá v boji se špatným cholesterolem. Takže si napříště dopřejte svůj oblíbený ranní šálek kávy bez výčitek (jen počítejte s tím, že přidáte-li do něho horu cukru, smetanu nebo šlehačku, už tak zdravý nebude).

4. Černý či zelený čaj

Pokud nejste milovníky kávy, ale čaje, nemusíte zoufat. Většina lidí má s antioxidanty spojený spíše čaj zelený, ovšem ani ten černý není bez užitku. Obsahuje totiž kyselinu gallovou, antioxidant, u něhož některé studie prokázaly pozitivní vliv na zastavení šíření rakoviny v těle.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat