Prostreno.cz

Trápí vás alergie? Pijte více japonského saké

Saké je tradiční součástí japonské kultury. Tento nápoj má také řadu překvapivých přínosů pro zdraví. Pomůže dokonce i od alergie!

Saké je oblíbený nápoj, který se vyrábí fermentací rýže. Vaří se podobným způsobem jako pivo, ve kterém se škrob z leštěných zrn rýže stává cukrem a začíná kvasit. Z hlediska obsahu alkoholu má japonské rýžové víno obvykle koncentraci alkoholu čtrnáct až sedmnáct procent, takže se podobá tradičnímu vínu. Ostatně, saké se běžně porovnává se suchým bílým vínem, nebo lehkým a ovocným vínem.

Sluší se také uvést, že rýže používaná k výrobě saké není vhodná k jídlu, ale v Japonsku existuje téměř 100 různých druhů, které se pro tento účel využívají. Vzhledem k tomu, že saké je vyrobeno právě z rýže, může nabídnout celou řadu jedinečných živin, včetně selenu, železa, bílkovin a různých aminokyselin, které tělo potřebuje. Pravidelné pití tohoto nápoje snižuje krevní tlak a zlepšuje kvalitu spánku. Co všechno o něm Japonci vědí?

Stopka vráskám i vypadávání vlasů

Tamní obyvatelé přísahají, že saké zlepšuje celkové zažívání a krotí gastritidu. Také posiluje vlasy a působí preventivně proti jejich vypadávání. Známá je i jeho schopnost snižovat diabetes a pomáhat při zvládání symptomů tohoto onemocnění. Saké zároveň zpomaluje nástup osteoporózy, zvyšuje cirkulaci v celém těle, pomáhá při obnově zdraví jater, reguluje hladiny cholesterolu a chrání pokožku před předčasným stárnutím.

Podpora imunitního systému

Jednou z aminokyselinových sloučenin, které se nacházejí v nejvyšších koncentracích, je selen, tedy minerál, jež nabízí širokou škálu zdravotních výhod. Kromě sníženého rizika rakoviny může pomoci předcházet degenerativním onemocněním, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Zároveň podporuje imunitní systém.

Pomoc při alergiích

Saké obsahuje několik sloučenin, které inhibují enzym, který spouští odezvu histaminu. To znamená, že rutinní konzumace uvedeného nápoje může snížit alergické reakce na pyly, roztoče a mnoho potravin! Jak se tento nápoj pije?

Spotřeba saké je hluboce zakořeněna v japonské kultuře a v mnoha japonských restauracích. Saké se podává z konkrétních šálků na specifických talířích. V závislosti na ročním období a druhu může být nápoj studený, chlazený, horký nebo teplý. Nic se však nemá přehánět.

Vedlejší účinky

Existuje několik vedlejších účinků, které jsou pro saké specifické. Nadměrná konzumace pochopitelně způsobuje kocovinu a dehydrataci, ale také nevolnost nebo bolest hlavy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat