Prostreno.cz

Banán s mlékem není vhodnou kombinací

Mléčné koktejly má v oblibě snad každý. Směs sezonního ovoce a mléka je perfektní kombinací. Oblíbeným kouskem, který se do koktejlů přidává, je banán. Ten ale ve spojení s mlékem nedělá vašemu organismu dobře! Co je na tomto spojení špatného?

Bohužel, je to prostě tak. Zatímco kombinace banánů a mléka je již dlouho využívána u chlazených mléčných koktejlů, navzdory skvělému propojení chutí může představovat různá zdravotní rizika. „Nedoporučujeme tuto kombinaci, protože je pro tělo velmi škodlivá,“ říká indický odborník na výživu Haris Kumar s tím, že nejprve je vhodné vypít mléko a teprve až po dvaceti minutách může dojít na banán.

Pokud to tak neuděláte, bráníte procesu trávení a narušíte svůj spánek. Navíc mléčný koktejl s banánem vytvoří hlen, čímž přispěje k poruchám dýchání. Ostatně, i ajurvéda považuje banán a mléko za nekompatibilní dvojici potravin.

Chuť skvělá, ale co účinek?

Tato kombinace je známá jako viruddha ahara (nekompatibilní kombinace). Podle této vědy v těle vytváří toxickou látku, která je příčinou nerovnováhy a nemocí v těle. Každý doušek koktejlu vede k narušení střevní flóry, přičemž dochází k přetížení, nachlazení, kašli, vyrážkám a alergiím. Taky se hovoří o nemocích srdce, přílišnému namáhání dutin i produkci toxinů. Někteří to ale tak černě nevidí.

Naopak, Shilpa Arora, indická odbornice na výživu a specialistka na makrobiotiku, oponuje. „Banán s mlékem je skvělou volbou pro kulturisty a lidi, kteří si přejí přibrat na váze a potřebují energii pro práci s vysokou intenzitou,“ tvrdí výše uvedená expertka. Tak jak to tedy je?

A tomu se říká nerovnováha

Ačkoli obě tyto potraviny mají sladkou chuť a chladivou energii, jejich zažívací účinek je velmi odlišný. Banány jsou kyselé, zatímco mléko je sladké. To může způsobit zmatek v zažívacím systému, což skutečně přispívá k produkci toxinů, výskytu alergií a dalším problémům. Suma sumárum, banán a mléko nepatří k bezpečné dvojici. Jestli vám banánový koktejl dělá či nedělá dobře, si však zhodnoťte sami. Všímejte si, jak na něj tělo reaguje a v případě výskytu potíží zvažte jeho další konzumaci.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8377192/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat