Prostreno.cz

Detoxikace organismu: Dejte přednost citronové trávě

Citronová tráva je běžně k dostání na pultech mnoha supermarketů. Že jste vůči ní stále trochu podezřívaví, protože pochází z tak velké dálky? Zahoďte předsudky, tahle tráva vaše tělo doslova zrestauruje!

Cymbopogon citratus neboli lemongrass je bylina, která se využívá pro výraznou citrusovou vůni. Jedná se o vysokou, vytrvalou trávu původem z Indie a tropických oblastí Asie. Kromě svého kulinářského zpracování tenhle aromatický zázrak nabízí řadu léčebných výhod, ke kterým patří antibakteriální, antifungální a antimikrobiální vlastnosti. Lemongrass obsahuje antioxidanty, flavonoidy a fenolové sloučeniny, jako je luteolin, glykosidy, kvercetin, kaempferol, elemicin, katechol, kyselina chlorogenová a kyselina kávová. Co tenhle výživný koktejl dokáže s vaším tělem?

Snižuje cholesterol

Výzkum publikovaný v roce 2011 v časopise Food and Chemical Toxicology ukázal, že lemongrass podporuje zdravé hladiny cholesterolu. To může pomoci při prevenci akumulace lipidů v cévách a podpoře toku krve v tepnách. Zkrátka a dobře, lemongrass zabraňuje různým srdečním poruchám, ke kterým patří například ateroskleróza.

Detoxikuje tělo

Podle studie z roku 2003 může lemongrass pomáhat při čištění škodlivých toxických odpadů. Močopudné vlastnosti této bylinky jsou prostě legendární. Diuretický účinek detoxikuje organismus a stará se o jeho celkové zdraví. Co si přát víc?

Má protinádorový potenciál

Citronová tráva může být účinná při prevenci růstu nádorových buněk, a to bez ovlivnění těch zdravých. Výzkum provedený za účelem posouzení protinádorové aktivity citronové trávy ukázal slibné výsledky v prevenci rakoviny kůže. Poznatky publikované v časopise Journal of Applied Microbiology zaujaly veřejnost tím, že esenciální olej z citrónové trávy je prospěšný proti infekci způsobené bakterií Staphylococcus aureus.

Léčí poruchy žaludku

Esenciální olej z citrónové trávy má antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti, jež pomáhají v boji proti infekcím způsobeným různými patogeny, jako jsou Helicobacter pylori a Escherichia coli. Proto je prospěšný u léčby gastrointestinálních poruch a snížení zánětu. Poskytuje úlevu při špatném zažívání, žaludečních vředech, zácpě, průjmu a bolestech žaludku.

Zmírňuje nespavost

Čaj z citronové trávy zklidňuje nervy a navozuje pocit klidu. Má totiž sedativní a hypnotické vlastnosti. A co dalšího zázračný lemongrass umí? Tato tráva působí při nachlazení a kašli, snižuje horečku, posiluje imunitu a pečuje i o pokožku. Považuje se totiž za pleťové tonikum a je účinným čisticím prostředkem pro mastnou a aknózní pleť. Při používání produktů z citrónové trávy je však třeba postupovat opatrně. Olej je třeba ředit, neboť může dojít k podráždění kůže.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat