Prostreno.cz

Špatný dech či krvácení dásní: Co prozradí chrup o zdraví

Perfektně zářivý úsměv by chtěl každý. Bohužel ten nesouvisí pouze se zubní hygienou, náš chrup také vypovídá o našem celkovém zdraví. Rozpoznejte možné riziko včas, nepodceňujte krvácení dásní ani špatný dech, nemusí za ním stát jen česnekové menu.

Různé výzkumy zaměřené na ústní dutinu poukazují na fakt, že co se děje v ústech, přímo odráží, co se děje jinde v těle. Od mozku až po pohlavní orgány. Vždyť v tradiční čínské medicíně stačí vypláznout jazyk a zkušený terapeut vám hned vyjmenuje, jaké máte zdravotní problémy.

Infekci v ústech nikde nekončí jen tam, prostřednictvím krevního řečiště může „cestovat“ do celého organismu a přímo působí na imunitní systém. Pokud máte zuby ve špatném stavu, pravděpodobně máte problémy i s vnitřními orgány a je na čase pátrat po příčině. Pokud jsou naopak vaše zuby v pořádku můžete se těšit z pevného zdraví a dlouhověkosti.

Máme pro vás několik projevů, které byste rozhodně neměli podceňovat.

Citlivost

Pokud se v poslední době vyhýbáte studeným či teplým nápojům, možná máte problém se zubním kamenem. Přehlížení tohoto problému není rozumné, kámen totiž odkrývá nervová zakončení a po jistém čase je třeba vyplnit kořenové kanálky.

Krvácení při čištění zubů

Při čištění stále častěji plivete i krev, měli byste zpozornit, je velmi pravděpodobné, že zápasíte se zánětem dásní nebo ústní dutiny. Zanícené dásně časem vedou až ke vzniku paradentózy. V poslední letech lékaři upozorňují na spojení paradentózy s vyšším rizikem infarktu nebo mrtvice. Je to sice jen trošku krve, ale rozhodně by se to nemělo podceňovat.

Špatný dech

Pokud vás často trápí špatný dech, je na čase se zamyslet nejen nad tím, co jste před tím jedli, ale jestli už se nejedná o jiný problém. Zápach z úst totiž není jen z aromatické stravy, například česneku, za špatným dechem stojí také anaerobní bakterie, které produkují síru. Tyto bakterie žijí běžně v ústní dutině, ale pokud dojde k jejich přemnožení, dokážou člověka pořádně potrápit.

Podle celostní medicíny může také zápach z úst souviset s dysbalancí vaší střevní mikroflóry. Lidové léčitelství doporučuje na zápach z úst popíjet černý čaj anebo jednoduché bylinné kloktadlo. Smíchejte v poměru 1 : 1 : 1 plod anýzu, plod kmínu a listy mát peprné, 3 lžičky této směsi zalijte vroucí vodou a používejte jako ústní vodu.

Skvrny na zubech

Skvrny nás trápí hlavně tím, že vypadají neesteticky, ale také nám dávají najevo přítomnost mikrobů v našich ústech. Jejich přemnožení může vést až k onemocnění dásní. Bílé skvrny na zubech mohou být důsledkem zvýšeného příjmu kyselých nápojů. Mohou být znakem demineralizace zubní skloviny nebo také fluorózy, což je nadbytek fluoridu v organismu.

Afty a vřídky

Pokud trpíte často afty a různými vřídky, je na čase zapátrat po příčinách. U žen to může být například hormonální dysbalance. Afty také značí přemíru škodlivin v těle, mohou se objevit při nedostatku vitaminu B, kyseliny listové nebo železa. Vyšší počet aft v ústní dutině může mít také souvislost s virem HPV. Afty rozhodně nepodceňujte, a pokud jich máte větší počet, měli byste se svěřit do rukou odborníka.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat